Јосиповић: Изненађен хашким хрватским удруженим злочиначким подухватом

ОЦЕНИО ДА ЈЕ ПРЕСУДА БИВШИМ ЛИДЕРИМА БХ/ХРВАТА „ДОБРО РЕФЛЕКТОВАЛА ОНО ШТО СЕ ДОГОДИЛО У РАТУ”

         БИВШИ председник Хрватске Иво Јосиповић изјавио је данас да је данашња пресуда Хашког трибунала групи босанских Хрвата за ратне злочине над Муслиманима у БиХ 1993-94. “добро рефлектовала оно што се догодило у рату у контексту злочина”.

         Хашки трибунал је данас правоснажно потврдио вишегодишње затворске казне званичницима босанских Хрвата, предвођених Јадранком Прлићем за ратне злочине над Муслиманима у БиХ, 1993-94.

         Јосиповић је на једном скупу у Београду рекао новинарима да му је жао што су се медији више бавили данашњим самоубиством у судници Слободана Праљак, док се жртвама нико није бавио, и изразио саучешће породицама жртава.

         Коментаришући то што је Трибунал потврдио налаз из првостепене пресуде да је у удруженом злочиначком подухвату прогона босанских Мусилмана, заједно са осуђенима, учествовао и тадашњи председник Хрватске Фрањо Туђман са још неким званичницима Хрватске, Јосиповић је казао да је изненађен констатацијом о удруженом злочиначком подухвату.

         „Посебно је необично јер се код Ратка Младића и Радована Караџића суд тиме није бавио”, казао је Јосиповић.

         Он је рекао и да не жели да брани Хрватску политику у Босни и Херцеговини, да је сматра погрешном, али да сматра да су злочини индивидуални и да никада није био сагласан да се етикетирају цели народи или државе.

         „Ово је прелазни тренутак да се види да ли ће вођства држава у региону успети да историју оставе иза себе и граде другачију будућност”, навео је Јосиповић.

         Упитан како оцењује рад Хашког трибунала, рекао је да је тај суд делом урадио добар посао, јер је подигао свест о одговорности за злочине, док као његову слабост види лоше припреме предмета и што се чини да је у једном тренутку помешао право и политику.

         Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари