Хрватску купује 12 унапређених половних израелских F16 - у позадини свега САД

АМЕРИЧКА АГЕНЦИЈА АП: ЗАГРЕБ ЈАЧА СВОЈУ ОДБРАНУ ЗБОГ РУСКОГ НАОРУЖАВАЊА СРБИЈЕ

  • За авионе F16 АП наводи да су израелски авиони који су поклон САД и да су значајно модификовани

        О ОДЛУЦИ Хрватске да од Израела купи ескадрилу од 12 половних борбених авиона F16 извештавају и стране агенције, међу којима и АП која каже да куповином унапређених израелских борбених ловаца званични Загреб јача своју одбрану због руског наоружавања суседне Србије.

        „Хрватска води мини-трку у наоружању с руском савезницом Србијом, која је недавно добила шест коришћених руских борбених ловаца МиГ-29. Москва покушава да повећа свој утицај на Балкану, првенствено кроз Србију“, наводи АП.

        Агенција констатује да је то највећи војни посао Хрватске од распада бивше СФРЈ.

        За авионе F16 се каже да су израелски авиони, који су поклон САД, значајно модификовани.

        Ројтерс је јавио да је хрватска влада одлучила о куповини „десетак F16 авиона за своју ваздушну силу“, те да је опредељење за понуду Израела дошло на основу препоруке Савета за националну безбедност, који је заседао прошле седмице.

        Агенција цитира речи премијера Андреја Пленковића на седници владе који је рекао да ће ти авиони бити употребљиви најмање 25 година и да ће Хрватску коштати највише 50 милиона долара годишње у наредних 10 година.

        АФП подсећа да је Загреб прошле године расписао тендер за набавку војних авиона који би заменили застареле МиГ-21 совјетске производње, те да су се на тендер, осим Израела, јавили и Грчка, Шведска, Јужна Кореја и САД.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари