Хрватска продаје вилу коју је била доделила Месићу као бившем председнику државе

СТАМБЕНИ ДЕО ИМА 350 КВАДРАТНИХ МЕТАРА, ИЗГРАЂЕНА ЈЕ 1937, АЛИ ЈЕ У ОДЛИЧНОМ СТАЊУ

          МИНИСТАРСТВО државне имовине Хрватске одлучило је да на јавном конкурсу прода вилу у Гршковићевој улици 13 у Загребу.

          У њој је донедавно радио бивши председник Хрватске Стјепан Месић.

          Министарство је објавило оглас с јавним позивом за подношење понуда за куповину 12 некретнина у власништву државе, а међу њима се нашла и ова атрактивна вила на Шалати с почетном ценом од 6,2 милиона куна.

          Укупна површина виле са припадајућим вртом и гаражом износи 650, док је стамбени део величине 350 метара квадратних.

          Донедавна Месићева вила, изграђена 1937., у одличном је стању јер је 2009., када је тадашња Влада Јадранке Косор одлучила да да ову некретнину на управљање Канцеларији бившег председника, обновљена за око 700.000 куна, а цело то време годишњи буџет канцеларије био је око 800.000 куна, па је и одржавана.

          Резиденција на Шалати састоји се од четири нивоа: подрума, ниског приземља, високог приземља и првог спрата, а у склопу објекта је и гаража с једним паркирним местом. Будући да вила није прикладна за смештај државних институција, министар државне имовине Горан Марић одлучио је да је прода, пише Јутарњи лист.

          Влада Тихомира Орешковића, на иницијативу тадашњих ХДЗ-ових коалиционих партнера из Моста, донела је закон који је ступио на снагу 1. јуна 2016., којим се бившем председнику Месићу укида право на канцеларију, односно ограничено је коришћење на пет година, међутим Месић је, сматрајући да има право на канцеларију, државу тужио Уставном суду и одбијао да се исели.\

          Након тога Хрватска је укинула буџет Канцеларији бившег председника, па су једно време режијске трошкове и остало плаћали сам Месић и његова секретарица. Међутим, након што је Уставни суд одбио његов захтев, почетком прошле године Министарство државне имовине обавило је примопредају с Месићем и преузело вилу.

          (Јутарњи лист)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари