Хрватска незадовољна Дачићевим њујоршким оценама поводом Јасеновца

А ОН, ПОРЕД ОСТАЛОГ, УКАЗАО ДА СУ УСТАШКИ ЛОГОРСКИ ОБЈЕКТИ СИСТЕМАТИЧНО УНИШТЕНИ...

          МИНИСТАРСТВО спољних и европских послова Хрватске упутило је дипломатску ноту Амбасади Србије у Загребу којом изражава дубоко незадовољство због изјава првог потпредседника Владе и министра спољних послова Србије Ивице Дачића на недавном отварању изложбе "Јасеновац - право на незаборав" у седишту УН у Њујорку.

          "У ноти се истиче да су изјаве министра Дачића у УН показале да Република Србија наставља са злоупотребом и манипулисањем жртвама Јасеновца у дневнополитичке сврхе", наводи се у саопштењу службе за односе с јавношћу хрватског Министарства.

          У ноти се, како се истиче у саопштењу, упозорава да такве "неистините и увредљиве изјаве упућене Републици Хрватској и њеним функционерима доводе у сумњу искреност декларативних ставова Србије о жељи за помирењем и изградњом добросуседских односа".

          Дачић је рекао, на отварању изложбе, да је потребно јавно осудити сваку врсту историјског ревизионизма који негира злочине почињене у Другом светском рату и указао да логор Јасеновац мора остати као један од најзначајнијих симбола страдања Срба, Јевреја, Рома и антифашиста тог времена.

          Он је, како је саопшило Министарство спољних послова Србије, рекао да питање меморијализације логора Јасеновац до данас није решено на примерен начин, а да је један од разлога што су усташки логорски објекти систематски уништени, док су нацистички логори очувани и од њих су створена места сећања и едукације, док уз то никада нису извршена ни свеобухватна истраживања.

          Изложба у УН отворена је поводом Међународног дана сећања на Холокауст 27. јануара, који су прогласиле УН у знак сећања на дан ослобођења Аушвица.

          (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари