Хрвати Слободана Праљка прогласили за „људину којем нема равна“

ОДРЖАЛИ МУ КОМЕМОРАЦИЈУ У ДВОРАНИ „ЛИСИНСКИ“ - НИЈЕ БИЛО КОЛИНДЕ И ПЛЕНКОВИЋА

  • У првом реду међу највишим представницима седео је хрватски певач који глорификује усташтво Марко Перковић Томпсон, а присутан је био и потпредседник Сабора и заменик председника ХДЗ Миљан Бркић
  • Дворана „Ватрослав Лисински” је била препуна обожаватеља и симпатизера генерала Праљка, осуђеника за ратни злочин, који су се пре комеморације уписали у књигу жалости отворену тим поводом. У предворју дворане је постављен видеобим за оне који нису могли да уђу у салу

       У ОДСУСТВУ хрватске председнице и премијера, а у организацији Хрватског генералног збора, у загребачкој дворани „Ватрослав Лисински” данас је одржана комеморација генералу Слободану Праљку, којем је осуђујућом пресудом хашког трибунала потврђена затворска казна за ратни злочин почињен у делу БиХ.

       Праљак је по изрицању коначне пресуде попио отров у судници трибунала, а пар сати касније умро је у оближњој болници.

       Комеморацији су присуствовали министри одбране и бранитеља Дамир Крстичевић и Томо Медвед, затим бројни политичари Мирослав Туђман, Владимир Шекс, Никола Штедул, Лука Бебић, Иван Пенић, Здравко Томац, Жељко Сачић, Перо Ковачевић, Јосип Луцић и Андрија Хебранг.

       Комеморацији су присуствовала и двојица осуђеника за ратни злочин Мирко Норац и Дарио Кордић.

       У првом реду међу највишим представницима седео је хрватски певач који глорификује усташтво Марко Перковић Томпсон, а присутан је био и потпредседник Сабора и заменик председника ХДЗ Миљан Бркић.

       Председница Колинда Грабар Китаровић је данас у Бјеловару, а премијер у Паризу.

       Генерал Маринко Крешић, секретар Генералног збора је за ТВ N1 оценио да је њихово одсуство порука народу.

       „То је порука народу, то је порука бранитељима. Они како се понашају, казниће их бирачи”, казао је.

       Говорници на комеморацији, међу којима је био и Мирослав Туђман, неуобичајено за овакав један догађај поздрављани су аплаузима.

       „Слободан Праљак није ратни злочинац. Он је с презиром одбацио неправедну пресуду. Његова пресуда је увреда за сваку правду. То је театар апсурда. Праљак не би био Праљак да је уступио пред пристраним судијама. Ниједан минут није желео живети као ратни злочинац”, рекао је Туђман, који је Праљка прогласио „људином којој нико није раван”.

       Иначе, комеморација је започела рецитовањем Гундулићеве химне слободи.

       Дворана „Лисински” је била препуна обожаватеља и симпатизера генерала Праљка, осуђеника за ратни злочин, који су се пре комеморације уписали у књигу жалости отворену тим поводом.

       У предворју дворане је постављен видеобим за оне који нису могли да уђу у салу.

       Иначе, Загреб је од јутрос практично блокирани град због комеморације у „Лисинском”. Многе улице су блокиране, а поподне ће за Праљка бити одржана миса.

       У делу хрватских медија поставља се питање одржавања ове комеморације и учешћа државе у организовању овог догађаја с обзиром на то да ју је организовало једно невладино удружење, а да је истовремено за његово обезбеђење ангажован велики број припадника полиције.

       Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари