Гранични прелази унутар ЕУ уз одобрење Брисела

  ПРИВРЕМЕНЕ КОРЕКЦИЈЕ ШЕНГЕНСКИХ ПРАВИЛА

  • Прво ће се покушати са “посебним механизмом” контроле и појачаном инспекцијом на прелазима граница ЕУ, а земље које не буду успевале да реше проблем нелегалних миграната моћи ће да буду искључене из Шенгена на неодређено време

     БРИСЕЛ, - Земље Европске уније које желе да поново уведу граничне контроле унутар шенгенског простора без контроле граница мораће за то да добију претходно одобрење Брисела за свако раздобље дуже од пет дана, предвиђа нацрт директиве Европске комисије који би требало да буде представљен у септембру.

     Лист Фајненшел тајмс пише да предлог намеће строге услове за увођење контроле међу земљама, укључујући максимално раздобље од шест месеци и провере сваких 30 дана како би се утврдило да ли су контроле потребне. 

     Међутим, тај предлог Европске комисије могао би да нађе на отпор многих влада, посебно Француске, јер желе да имају више простора када се ради о суспензији путовања без граничних контрола у изузетним околностима.

     Француска и више северноевропских земаља желе да имају више слободе у одлучивању да изолују земље чланице за које сматрају да их користе илегални имигранти да би ушли у њихове земље.

      Предлог би, пак, могао да добије подршку источних и јужних земаља ЕУ од којих многе имају границу са земљама које нису чланице ЕУ. Оне, како преносе медији, нису склоне једностраним акцијама појединачних земаља, ван строго контролисаног оквира.

     Посебни механизам који, такође, предлаже Комисија ојачаће инспекције на прелазима на границама ЕУ.

     Земље које не буду успевале да реше тај проблем могу, по предлогу, бити искључене из Шенгена на неодређен период.

    Грчка, чије се порозне границе с Турском тренутно контролишу уз помоћ ЕУ, могла би се прва наћи на мети таквог режима.

   Промене правила Шенгена први су затражили француски председник Никола Саркози и италијански премијер Силвио Берлускони, после великог прилива имиграната из северне Африке.

    Пошто предлог буде представљен у септембру, мора добити зелено свјетло Савета ЕУ и Европског парламента.

     Фонет
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари