Годишње оперу 1.600 милијарди долара

Криминал обрне  2,7 одсто глобалног светског бруто  производа

Само у једном удару на мафију заплењено 207 милиона долара

  • У 2009. години, само на тржишту кокаина, у свету су "обрнуте" 84 милијарде долара. Произвођачи коке у Латинској Америци те године су зарадили око милијарду долара, а када је та биљка прерађена у кокаин, он је на тржишту Северне Америке 2009. продат за 35, а у Европи за 26 милијарди долара

        ЊУЈОРК,  (ФоНет) - Организовани криминал широм света у 2009. години опрао је 1.600 милијарди долара, од чега једна петина отпада на новац зарађен продајом наркотика, саопштила је канцеларија Уједињених нација за дрогу и криминал (UNODC).

        Тај износ представља 2,7 одсто глобалног светског бруто домаћег производа.

        Према речима извршног директора UNDOC Јурија Федотова, праћење токова новца зарађеног продајом дроге и другим облицима организованог криминала остаје основни задатак те организације.

        Опрани, или прљави новац, користи се за подмићивање и финансирање побуна и терористичких организација, а у великој мери доприноси дестабилизацији легалних послова и страних инвестиција, рекао је Федотов.

        У саопштењу UNDOC наводи се да је производња и продаја дроге и даље најуноснији незаконити посао. У 2009. години, само на тржишту кокаина у свету су "обрнуте" 84 милијарде долара.

        Произвођачи коке у Латинској Америци те године су зарадили око милијарду долара, а када је та биљка прерађена у кокаин, он је на тржишту Северне Америке 2009. продат за 35, а у Европи за 26 милијарди долара.

        Отприлике две трећине тог износа било је опрано на различите начине, саопштио је UNDOC, преноси ДПА.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари