Фронтекс оптужен да је злостављао дивне драге мигранте и мирно гледао како то други чине

АГЕНЦИЈА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ ДЕМАНТОВАЛА БИЛО КАКВО КРШЕЊЕ ПРАВА МИГРАНАТА

* Наводно интерна докумената самог Фронтекса  показују да су његови службеници толерисали да локалне полиције земаља на спољним границама ЕУ, а посебно Мађарске, Бугарске и Грчке, на мигранте хушкају псе и користи бибер спреј и пендреке

______________________________________________________________

        ЕВРОПСКА агенција за граничну и обалску стражу Фронтекс суочила се са озбиљним оптужбама да су њени припадници толерисали, па чак и сами учествовали у злостављању миграната на спољним границама ЕУ.

        Немачка јавна телевизија АРД, британски дневник Гардијан и непрофитни истраживачки сајт Коректив дошли су до интерних докумената који показују да су службеници Фронтекса толерисали да локалне полиције земаља на спољним границама ЕУ, а посебно Мађарске, Бугарске и Грчке, на мигранте хушкају псе и користи бибер спреј и пендреке.

        Према документима до којих су ти медији дошли у заједничкој истрази, а који укључују извештаје Фронтексовог повереника за људска права, граничне полиције тих земаља користиле су силу и претње како би мигранте поново отерале са територије ЕУ, кршећи тако њихово основно право да затраже азил. 

        Наведено је и да су службеници Фронтекса сами учествовали у кршењу људских права, тако што су авионима депортовали малолетнике без пратње родитеља или избеглицама приликом депортације, супротно међународним правилима, давали лекове за смирење.

        Истрага показује да су у појединим интерним извештајима Фронтекса неке ситуације описане као "претерана употреба силе" и "злостављање избеглица", али и да ти извештаји на крају најчешће носе ознаку "случај затворен".

        Шеф саветодавног одбора Фронтекса Штефан Кеслер изјавио је да та агенција може да повуче своје особље из земаља на спољним границама ЕУ, и да ако то не учини и сама постаје саучесник у евентуалним противзаконитим радњама.

        Истовремено, Фронтекс је, на питање агенције Франс прес, одговорио да "до сада није подигнута ниједна жалба" против неког његовог службеника. Фронтекс је додао да ће, "чим буде обавештен о неком инциденту, ступити у акцију".

        Фронтекс је нагласио да, иако може да суспендује своје службенике, нема никакву "надлежност над националним граничним органима" нити "овлашћење да спроводи истраге" на територији земаља чланица ЕУ.

        Фронтекс је касније и путем Твитера категорично демантовао било какву умешаност у кршење људских права.

        Европска комисија у Бриселу саопштила је да "увек са забринутошћу прати извештаје о малтретирању миграната".

        Фронтекс, чије је седиште у Варшави, био је до почетка мигрантске кризе једна од мањих агенција ЕУ, чији је задатак била координација деловања земаља чланица на спољним границама Уније.

        Са почетком мигрантске кризе, њене надлежности расту па је крајем 2016. године трансформисана у Европску агенцију за граничну и обалску стражу.

        Европска комисија је 2018. предложила даље јачање Фронтекса и постепени пораст броја његових сталних пограничних службеника са 1.500 на 10.000.

        Уједно је предвиђено и велико повећање буџета Фронтекса, само у наредне две године за више од 500 одсто.

        (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари