Орбан кренуо по Европи да руши миграциону политику Меркелове

ПРОМОВИШЕ СВОЈ КОНЦЕПТ „ЕВРОПА-ТВРЂАВА“, ОБЈАВИВШИ ДА МАЂАРСКА НЕЋЕ ПРИМАТИ ИЗБЕГЛИЦЕ ИЗ ТУРСКЕ

Орбан и Кол

        МАЂАРСКИ премијер Виктор Орбан кренуо је на турнеју по главним градовима Европске уније, тражећи подршку за своју идеју потпуног затварања Европе пред мигрантима.

        Орбан, наиме, представља свој план „Шенген 2.0“, чија је главна идеја Европа-тврђава, а који у Немачкој схватају као „план против Ангеле Меркел”, како је то раније објавио лист Die Zeit.

        Орбан се јуче састао са бившим немачким канцеларом Хелмутом Колом, што је оцењено као додатни шамар Ангели Меркел и њеној избегличкој политици. Кол је више пута критиковао политику немачке канцеларке према мигрантима.

        „Европа не може постати нова домовина за милионе”, написано је у предговору нове књиге Виктора Орбана, објављеној овог викенда.

        Орбан се пре Кола претходно састао са баварским колегом и шефом CSU Хорстом Зехофером, жестоким унутаркоалиционим опонентом Меркелове у мигрантској политици.

        Након састанка са Зихофером, Орбан је објавио да Мађарска неће прихватити трансфер избеглица из Турске. Мађарски премијер одбацује било какав план квота о прерасподели избегличког терета, који је тражила Европска комисија. Зато предлаже строжу контролу доласка избеглица који би захтеве за азил подносили изван граница Европске уније, у „контролисаним и изолованим прихватним центрима”.

        Свој план представио је у петак у Лисабону, на састанку Интернационале демократа центра (CDI, Centrist Democrat International).

        „Морамо заштитити своје границе“, поручио је Орбан.

        Његов акциони план кружи по земљама чланицама Вишеградске групе (Чешка, Словачка, Пољска), а у низу чланица представиће га мађарски премијер лично.

        Орбан је упозорио Брисел да ЕУ не може лишити Мађарску права да сама одлучује како ће решавати такве проблеме. Објаснио је: ЕУ нема право да створи систем у којем ће пустити мигранте да дођу, а након тога свакој земљи чланици наметнути квоте којима ће одредити колико која земља мора примити избеглица.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари