ЕУ ће у мају 2018. објавити план за укидање роминга са земљама Западног Балкана

НА ТЕРИТОРИЈИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ СЕ РОМИНГ НЕ НАПЛАЋУЈЕ

ОД ПОЛОВИНЕ ЈУНА

  • Бугарска већ преговара са Србијом о смањењу накнада за роминг. Сличан аранжман ће направити и са Црном Гором и Албанијом

        ЕВРОПСКА комесарка задужена за дигиталну политику Марија Габријел објавиће на самиту у Бугарској у мају идуће године план за укидање роминга између ЕУ и земаља Западног Балкана.

        Габријел је за портал Еuractiv рекла да ће представити детаљан сет мера на састанку о проширењу забране наплате роминга у ЕУ на Србију, Македонију, Црну Гору и Босну и Херцеговину.

        На томе тренутно раде правни саветници Европске комисије, објавио је данас бриселски портал.

        Бугарска, која 1. јануара преузима шестомесечно ротирајуће председавање ЕУ, 17. маја 2018. биће домаћин самита ЕУ-Западни Балкан у Софији.

        У ЕУ се од 15. јуна не наплаћује роминг и грађани Уније могу широм блока да зову, шаљу поруке и претражују интернет на својим мобилним уређајима по истој цени као да су код куће.

        Ипак, комесарка је истакла да не може да каже колико би времена могло да прође пре него што споразум о укидању роминга између ЕУ и западнобалканских земаља ступи на снагу.

        Бугарска је „промовисање дигиталне политике ЕУ на Западном Балкану кроз постепено смањење накнада за роминг и повећање могућности за широкопојасни интернет" поставила међу приоритете будућег председавања ЕУ.

        Портпарол бугарског министарства спољних послова рекао је да ће план да се укине роминг између ЕУ и Западног Балкана „побољшати повезаност на Балкану, што ће регион учинити стабилнијим и конкурентнијим“.

        Бугарска и Македонија у новембру су одлучиле да смање цене роминга потрошачима који путују између две земље.

        Према бугарском министарству спољних послова, то смањење цена ступиће на снагу у марту.

        Бугарска ће и са Србијом потписати споразум о смањењу накнада за роминг а о сличним аранжманима преговара и са Црном Гором и Албанијом, рекао је портпарол бугарског министарства.

        Србија, Црна Гора, БиХ и Македонија су се 2016. сложиле да од телеком компанија траже да смање цене роминга за клијенте који путују између те четири земље.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари