Џаферовић: Савет министара чим Република Српска престане да блокира пут ка НАТО

СДА СМЕТА ШТО ХДЗ ФОРМИРАЊЕ ВЛАДЕ ФБиХ УСЛОВЉАВА УСВАЈАЊЕМ ИЗБОРНОГ ЗАКОНА

* Поручио члановима ВСТС-а да "добро ишчитају поруке које су стигле од ОХР-а, ОЕБС-а, те Европске комисије и неколико амбасада", додавши да те поруке схвате добронамерно, а не као мешање

______________________________________________________________

         ШЕФИК Џаферовић, потпредседник СДА, рекао је да ова странка не блокира формирање Савета министара, те додао да би, што се тиче СДА, власт на нивоу БиХ требало да буде формирана одмах.

         "Потребно је само да се поштују Устав БиХ и закони ове земље", изјавио је Џаферовић новинарима након колегијума Председништва СДА у Сарајеву.

         Према његовим речима, СНСД одбија да спроводи законе и одлуке који се односе на сарадњу са НАТО-ом, а "неки њени кадрови већ су почели доводити у питање и европски пут БиХ јер им се не свиђају препоруке и мишљење Европске комисије".

         Џаферовић је истакао да за СДА није проблем да председавајући Савета министара буде кандидат СНСД-а, те додао да ова странка тражи да се тај кандидат обавеже на поштoвање Устава и закона, те да их спроводи.

         "Нека то потврди члановима Председништва БиХ који треба да му дају мандат, нека презентује план рада, које ће реформе приоритено спроводити, те какав му је план за убрзавање европског и НАТО пута БиХ", рекао је Џаферовић.

         Он каже да је подржао захтев хрватског члана Председништва БиХ Жељка Комшића да буде одржана ванредна седница Председништва у вези са мигрантском кризом јер Председништво мора да предузме мере како би били заштићени интереси БиХ.

         Што се тиче формирања Владе ФБиХ, он је истакао да СДА тражи да се поштује воља бирача и да се одмах крене у тај процес.

         "Чудан је принцип ХДЗ-а који позива да се успостављање власти на нивоу БиХ не условљава ничим, а успостављање власти на нивоу ФБиХ условљава усвајањем изборног закона", оцијенио је потпредсједник СДА.

         Одгаварајући на питање новинара да ли је примио писмо потпредседника Високог судског и тужилачког савета (ВСТС) БиХ Ружице Јукић, у којем се тражи интервенција Председништва код УН, Џаферовић је рекао да је БиХ потребан објективан, непристрасан и функционалан систем судске власти који ће регулисати ВСТС, а који ће бити крајње професионалан, у складу са законом о том савету.

         Он је поручио члановима ВСТС-а да "добро ишчитају поруке које су стигле од ОХР-а, ОЕБС-а, те Европске комисије и неколико амбасада", додавши да те поруке схвате добронамерно, а не као мешање.

         (Срна)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари