Додик: Кључно питање свих је економски раст - слаби трговина унутар региона

САМИТ СЕЕЦП ОЦЕНИО КАО ИЗУЗЕТНО УСПЕШАН И КАО ФОРМАТ КОЈИ ТРЕБА – ЗАДРЖАТИ

* Председавајући Председништва БиХ: На самиту је истакнута неопходност сарадње свих фактора у региону као највиша вредност, са дијалогом о свим отвореним питањима. Сви учесници самита изразили су жаљење због изостанка приштинске делегације. БиХ је учинила све да у формату на који је Приштина раније пристала буде позвана на самит, али њихов недолазак није умањио ефекте састанка

* „Чињеница је – нагласио је Додик - да мигранти улазе у земље које нису чланице ЕУ из земаља чланица ЕУ - Бугарске и Грчке, а онда у транзиту преко Србије и Северне Македоније, Црне Горе и БиХ покушавају да се домогну дестинација у Европи. То захтева да се на целовит начин покуша ријешити питање миграција. Са војском на граници са Србијом и Црном Гором и Фронтексом на граници Хрватске – проблем би се само конзервирао“

* Коментаришући примедбе да негира геноцид, Додик је рекао да му то делује као несигурност оних који потенцирају то питање и покушавају путем медијских и политичких притисака да натерају све који не мисле  присиле на другачије понашање. Још је нагласио: „Све ставове које сам у вези тога износио раније задржавам и они остају исти

________________________________________________________________________

         ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је након данашњег самита Процеса за сарадњу у југоисточној Европи /СЕЕЦП/, који је одржан на Јахорини, да од овог формата не треба одустати, иако постоје различите иницијативе да се он редефинише или да се у одређеном облику смањи и направи неки нови приступ.

         "Чињеница је да постоји добра сарадња у оквиру овог процеса и земаља чланица ЕУ и оних које то нису, а имамо и заједничке проблеме који су везани за неколико питања", рекао је Додик на конференцији за новинаре.

         Он је данашњи самит оценио изузетно успешним и посјећеним, уз учешће знатног броја председника из региона, који су имали важну и опсежну расправу не само о билатералној, него и регионалној сарадњи и актуелној ситуацији.

         Додик је напоменуо да БиХ завршава председавање Процесом, које ће наредне године да преузме Приштина.

         На овом самиту, како је рекао, истакнута је неопходност сарадње свих фактора у региону као највиша вредност, као и дијалог о свим отвореним питањима.

         Према његовим речима, сви учесници самита изразили су жаљење због изостанка приштинске делегације.

         "БиХ је учинила све да у формату на који је Приштина раније пристала буде позвана на самит, али њихов недолазак није умањио ефекте састанка", напоменуо је Додик.

         Он је подсетио да БиХ није признала Косово, али да подржава разговор Приштине и Београда и да је у оквиру тога спремна да прихвати договоре које они постигну.

         "Праксе постигнуте између Београда и Приштине нема разлога да не буду примењиве и у БиХ у односу Сарајева и Приштине, а то је био и један од предлога. Ми очекујемо да се кроз дијалог Београда и Приштине дефинишу даља кретања по то питању", појаснио је Додик.

         Додик је рекао да је једно од кључних питања на самиту било питање миграција, које оптерећује све земље.

         "Чињеница је да мигранти улазе у земље које нису чланице ЕУ из земаља чланица ЕУ - Бугарске и Грчке, а онда у транзиту преко Србије и Северне Македоније, Црне Горе и БиХ покушавају да се домогну дестинација у Европи", напоменуо је он.

         Према његовој оцени, то захтева да се на целовит начин покуша решити питање миграција и зато је било иницијатива да се формирају заједничке регионалне комисије да би се могли дати одговори на одређене изазове.

         Он је истакао да постоји сагласност да се заједнички покуша то питање моделирати, али и да је чињеница да свака земља својим индивидуалним мерама то чини.

         "Ја сам истакао да нису мере затварања границе и идеја да Оружане снаге БиХ буду постављене на граници према Србији и Црној Гори, као и да дођу европске безбедносне снаге (Фронтекс) на граници према Хрватској. То би само конзервирало проблем и направило додатне проблеме", навео је председавајући Председништва БиХ.

         Он сматра да у оквиру поменутих земаља треба видети на који начин се односити према проблему миграција.

         "Када бисмо успели да решимо проблем кријумчарења људи којим се баве различите локалне групе из ових земаља, вероватно бисмо направили много већи резултат, него постављањем војске на границе", оцијенио је Додик.

         Кључно питање за цeo регион, додао је он, јесте економски раст који треба обезбедити.

         "Чињеница да трговинска сарадња у оквиру регије слаби говори о томе да би на нивоу билатераних и индивидуалних владиних одлука требало предузети све да се та сарадња побољша", сматра Додик.

         Он је нагласио да без раста домаћег производа ниједна економија у региону не може да буде одржива и стабилна. "Пад домаћег производа резултирао би одређеним политичким процесима", упозорио је Додик.

         "У том погледу, опредељење свих учесника самита је да је неопходно учинити све да би се цeo регион укључио у конкуренцију на бази додатне дигитализације друштва, а чиме би се продуктивност и конкурентност повећали", рекао је Додик.

         Он је додао да су учесници самита усвојили декларацију која је свеоубхватни приступ процесу европских интеграција, безбедности, миграцијама, економском развоју, дигитализацију и свеме што представља обавезу да сутра и на билатералном и регионалном нивоу могу да сарађују у оквиру вредности које су данас истакнуте.

         Додик је захвалио свим председницима и осталим учесницима самита на учешћу, оцењујући да овај скуп био важно искуство.

         Коментаришући примедбе да негира геноцид, Додик је рекао да му то више делује као несигурност оних који потенцирају то питање и покушавају путем медијских и политичких притисака да натерају све који не мисле тако да их присиле на другачије понашање.

         "Све своје ставове које сам у вези тога износио раније задржавам и они остају исти", поручио је Додик. 

Захтјев за изручење гуленоваца“  постојао

је и у време посете Анкари

* Поводом инцидента на сарајевском аеродрому са обезбеђењем турског председника: „Прописи који важе на улазу и излазу из БиХ за све факторе и субјекте треба да буду поштовани. Али, исто тако и посебни режими и процедуре када долазе важни гости, пре свега, председници важних земаља

* Агенција Срна. Приликом јучерашњег инцидента у редовима Граничне полиције БиХ није било припадника српске и хрватске националности, већ само бошњачке

_____________________________________________________________________

         Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да захтев председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана да се БиХ реши особа које турска власт доводи у везу са покретом ФЕТО, чији је оснивач Фетулах Гулен, није питање које је актуелизовано тек сада, јер је о томе било речи и током посете чланова Председништва БиХ Анкари.

         Додик је на конференцији за новинаре на Јахорини, након самита Процеса за сарадњу у југоисточној Европи /СЕЕЦП/, навео да су о томе и јуче са турским предједником разговарали чланови Председништва БиХ и да Турска има одређене захтеве.

         Према Додиковим rечима, Турска има свој приступ у вези са државним ударом који је тамо покушан, те жели да путем правосудних институција ријеши то питање.

         Додик је указао да су турске институције евидентирале да у БиХ постоје одређени људи и институције, те да се они у правилу и дефинитивно налазе на простору Федерације БиХ.

         "То је ствар федералних органа и процедуре. Мислим да је то Ердогану веома јасно", додао је председавајући Председништва БиХ.

         Додик је изразио жаљење што је јуче дошло до инцидента између припадника Граничне полиције БиХ и Ердогановог обезбеђења.

         Он је рекао да није у могућности да коментарише тај догађај, с обзиром на то да Председништво још од Граничне полиције БиХ није добило извештај шта се тачно догодило.

         "У сваком случају, прописи који важе на улазу и излазу из БиХ за све факторе и субјекте треба да буду поштовани. Али, исто тако и посебни режими и процедуре када долазе важни гости, пре свега, председници важних земаља", рекао је Додик.

         Срна сазнаје да приликом јучерашњег инцидента у редовима Граничне полиције БиХ није било припадника српске и хрватске националности, већ само бошњачке.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари