Дел Понте у Тирани: Харадинај не сме бити премијер, Косово не може да буде држава

ПРИЛИКОМ ПРОМОВИСАЊА СВОЈЕ КЊИГЕ О СИРИЈИ НАГЛАСИЛА ДА КОСОВО „НЕ УСПУЊАВА УСЛОВЕ“

          БИВША главна тужитељка Хашког трибунала Карла дел Понте изјавила је у Тирани да Рамуш Харадинај не заслужује да обавља ту функцију и да Косово не може бити држава.

         Дел Понтеова је објаснила да је председник владе Косова Харадинај у првостепеном поступку осуђен у Хашком трибуналу за ратне злочине, док Косово не испуњава услове да буде држава.

         У изјави за албанску ТВ Ora news, Дел Понте је на маргинама представљања њене књиге о рату у Сирији изјавила да још увек има много посла да се уради у погледу кажњавања ратних злочина у бившој Југославији.

         Она је довела под знак питања и постојање Косова као државе и казала да није праведно то што је косовски  Харадинај на премијерском положају.

         "Мислим, Харадинај не заслужује функцију на којој се налази данас. Осуђен је од стране Хашког трибунала, али га је на жалост Апелациони суд ослободио. Ја тада више нисам била главни тужилац. Тешко је видети то да он првостепено буде кажњен, а да је Косово сада једна ванредна ствар", казала је он.

         Хашки трибунал није осудио, већ је два пута ослободио Харадинаја.

         Послије првог суђења Харадинај је ослобођен оптужби за злочине на Косову током 2008. године, после чега је Апелационо веће такву пресуду поништило и наложило ново суђење, али је он и у поновљеном процесу ослобођен.

         Дел Понте сматра да је Косово имало "привилегију" да буде признато као држава, што је по њеном мишљењу, "било прилично преурањено" и због чега је за њу "Косово још увек под знаком питања".

         Она је говорила и о Жутој кући о којој је писала у својој књизи "Лов, ја и ратни злочинци" и указала да је тужилаштво "покушало да води истрагу, али да то нису могли да ураде".

         На основу навода у њеној књизи и истраге на терену, бивши швајцарски сенатор у Савету Европе Дик Марти је сачинио извештај који је представљен Савјету Европе и прихваћен као званичан документ Савјета.

         Тај извештај послужио је као основа за истрагу коју је водио амерички тужилац Клин Вилијамсон, који је у јулу 2014. саопштио да је дошао до неоспорних доказа за подизање оптужнице за злочине против појединих бивших руководилаца ОВК, али да није било доказа о трговини органима.

         Суд је надлежан за "злочине започете или почињене на Косову" од 1. јануара 1998. до 31. децембра 2000.
       

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари