Брину их будући закони ослоњени на шеријат

БРИСЕЛ ПОКАЗУЈЕ ПРВО НЕЗАДОВОЉСТВО

ОНИМА КОЈЕ ЈЕ ДОВЕО НА ВЛАСТ У БЕНГАЗИЈУ И ТРИПОЛИЈУ

Ана Mapиa Гомес

  • Слободна Либија мора у пуној мери поштовати људска права, укључујући права жена. А у шеријату постоје интерпретације које су у очитој супротности са људским правима и дискриминишу жене, стоји у упозорењу које је потписала Ана Гомес, известилац за Либију
  • Из ЕУ затражена истрага о масовној ликвидацији  Гадафијевих присталица у Сирту

        ЕВРОПАРЛАМЕНТ  је ставио до знања либијској филијали НАТО, која себе назива Прелазним Националним саветом, да га брине намера Гадафијевих политичких противника да ново законодавство Либије ослони на шеријатско право.

        „Изјава либијског лидера Мустафе Абдел Џалила о шеријату као извору права није могла да не изазове забринутост у Европарламенту. Исто као и откриће у Сирту лешева 53 присталица Моамера Гадафија“ – упозорила је известилац Европарламента за Либију Ана Гомес.

        Она је истовремено указала да је у своје време један од кључних људи Ал Каиде Ајман аз-Завахири позивао Либијце да направе „шеријатску државу“.

        „Шеријат се може примењивати различито, а на Либијцима је да изаберу свој правни и уставни оквир. Али, слободна Либија мора у пуној мери поштовати људска права, укључујући права жена. А у шеријату постоје интерпретације које су у очитој супротности са људским правима и дискриминишу жене“, оценила је Гомес.

       Она је поздравила Џалилову изјаву да су Либијци „умерени муслимани“. Ипак је указала:

        „ЕУ ће помоћи новим либијским властима у изграњи демократсног друштва које ће уважавати људска права и обезбедити владавину права. Али, лидери ЕУ неће, ако су извукли поуке из „арапског пролећа“, подржати ни једну владу која нарушава права жена или своје међународне обавезе.  А инсистираће на поштовању права ратних заробљеника“, изјавила је Гомес.

        Затражила је од ПНСЛ да поведе истрагу о масовној ликвидацији  Гадафијевих присталица у Сирту.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари