Арапска лига Сирији спремила „Вокерову мисију“ са 500 „посматрача“

ЈОРДАНСКИ КРАЉ АБДАЛА ДРУГИ

ПОЗВАО АСАДА ДА СЕ ПОВУЧЕ

Састанак Арапске лиге

  • Функционер Лиге, Ибрахим Зафрани, открио да ће у „посматрачку групу“ бити укључени борци за људска права, официри и војници. Наводно са задатком да „на месту утврде шта се у Сирији заиста догађа“ и да „предложе све могуће начине заштите цивилног становништва“

        ЛИГА  арапских држава донела је одлуку да у Сирију упути 500 својих посматрача са задатком да не дозволе да „Асадов режим не крши права цивилног становништва“.

        Саопштавајући ово, функционер Лиге, Ибрахим Зафрани, открио је да ће у „посматрачку групу“ бити укључени борци за људска права, официри и војници. Наводно са задатком да „на месту утврде шта се у Сирији заиста догађа“ и да „предложе све могуће начине заштите цивилног становништва“.

        Одлуку о упућивању мисије у Сирију треба да 16. новембра донесу у Мароку шефови дипломатија Лиге чији лидери не престају да понављају да су њихове земље против стране војне интервенције у Либији.

        Раније - пре него што је Лига замрзнула чланство Сирије - званични Дамаск је више пута изјављивао да је спреман да прими посматрачку мисију арапских земаља.

        Сада се лако може догодити да Сирија Лиги каже „не“ јер у Дамаску већ схватају да им Лига упућује своју „Вокерову мисију“.

        Поготово након што је јордански краљ Абдала Други јавно позвао сиријског председника, Башара Асада, да се повуче. А при том још нагласио: „Да сам ја на Асадовом месту, сигурно бих поднео оставку. То треба да уради и Асад ако му је стало до сопствене земље. Он би тако створио услове да Сирија започне своју другу политичку еру. Бојим се, међутим, да му то неће дозволити систем који у Сирији постоји, па би се могло догодити, чак и ако Асад оде, да на његово место дође други човек истог профила, а тако се ништа не би изменило.“

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари