Американци формирају „групу земаља пријатеља демократске Сирије“

ДА БИ „ЗАОБИШЛИ“ РУСКИ И КИНЕСКИ ВЕТО У САВЕТУ БЕЗБЕДНОСТИ УН...

  • Портпарол Стејт департмента, Викторија Нуланд: Појавила се неопходност да демократску Сирију подржавамо изван Савета безбедности УН. Зато, заједно са својим савезницима и партнерима којима је стало до сиријског народа, разговарамо о формирању такве групе земаља. У току су консултације које треба да разјасне: где би се представници групе могли први пут састати и како би група могла да делује

            АМЕРИКАНЦИ - упркос вету Русије и Кине у Савету безбедности УН - не одустају од покоравања Сирије. Вероватно понајвише зато што су им њена територија и „искљученост из игре“ потребни за будући рат против Ирана.

            Портпарол Стејт департмента, Викторија Нуланд, саопштила је да Вашингтон увелико разматра могућност стварања „групе земаља пријатеља демократске Сирије“. Дакле: тако ће се звати нови „милосрдни анђео“.

            „Појавила се неопходност да демократску Сирију подржавамо изван Савета безбедности УН. Зато, открила је Нуланд, заједно са својим савезницима и партнерима којима је стало до сиријског народа, разговарамо о формирању такве групе земаља. У току су консултације које треба да разјасне: где би се представници групе могли први пут састати и како би група могла да делује. Дакако, један од првих задатака биће: пружање хуманитарне помоћи народу Сирије“.

            Она је изразила наду да ће се група састати „убрзо“ и изговорила и ово од чега ће се најежити сви који су имали икакво искуство са „хуманитарном“ меком силом: „Ради се примарно о медицинској и прехрамбеној помоћи, а за то управо тражимо координаторе у самој Сирији“.

            Према њеним речима, „група земаља пријатеља демократске Сирије“ подржаваће иницијативу Арапске лиге за регулисање ситуације у Сирији.

            Реч је, фактички, о покушају да се мимо Савета безбедности прогура управо оно што Вашингтону, Лондону, Паризу  и Берлину није пошло за руком (због руско-кинеског вета) на Ист Риверу. Уосталом, Нуланд није крила: „Ради се о плану који је већ разматран у Њујорку, а који су блокирали Москва и Пекинг“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари