У затвору државе Мисисипи умро бивши вођа Кју Клукс Клана Реј Килен

ДОЖИВЕО 93 ГОДИНЕ, ТВРДИО ДА НЕМА НИШТА ПРОТИВ ЦРНАЦА И ДА ЈЕ - ПОЛИТИЧКИ ЗАТВОРЕНИК

        НЕКАДАШЊИ вођа Кју Клукс Клана (KKK) Едгар Реј Килен који је осуђен 2005. због убиства тројице активиста за грађанска права четири деценије раније на три узастопне казне од 20 година затвора, умро је у затвору у 93. години, саопштила је служба за затворе државе Мисисипи.

        У саопштењу се наводи да ће бити урађена аутопсија али да нема сумње да је Килен умро природном смрћу.

        Активисти Џејмс Чејни, Мајкл Швернер и Ендру Гудман ухапшени су због саобраћајног прекршаја 1964. док су истраживали паљење црначке цркве код Филаделфије, у Мисисипију. Заменик шерифа их је потом пустио, али је претходно обавестио Кју Клукс Клан, чији су припадници 21. јуна 1964. убили тројицу активиста.

        Тела убијених пронађена су 44 дана касније, а тадашњи гувернер Мисисипија је до тада тврдио да је њихов нестанак превара.

        Смрт тројице активиста је шокирала САД, допринела усвајању Закона о грађанским правима из 1964. и била приказана у филму „Мисисипи у пламену“ (Mississippi Burning) из 1988.

        На првом суђењу, 1967, Килен, свештеник и радник у пилани, није осуђен јер порота није могла да донесе једногласну пресуду, будући да је једна чланица пороте тврдила да не може да осуди свештеника.

        Он је осуђен тек 21. јуна 2005, за убиства из нехата, а сведоци су тврдили да је он био организатор Клана у више округа.

        У интервјуу Асошиејтед пресу 2014, Килен је рекао да је сегрегациониста и да не верује у расну једнакост али да нема ништа против црнаца.

        За себе је говорио да није криминалац већ политички затвореник.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари