Сноуденов отац затражио од Обаме да САД одустану од гоњења његовог сина

ЛОН СНОУДЕН ТАКОЂЕ ЗАТРАЖИО ДА СЕ NSA ЗАБРАНИ КОРИШЋЕЊЕ ТАЈНИХ ПРОГРАМА

Лон Сноуден

  • У телефонском интервјуу агенцији Асошијејтед прес, Сноуден-старији нагласио да више не верује у могућност правичног суђења у Сједињеним Државама, па подвукао:„Да сам на месту свога сина, потрудио бих се да нађем безбедно уточиште, а то место може да буде Русија“
  • Лон Сноуден је дуго служио у Обалској стражи САД, а сада тврди да је његов син „издао своју владу, али не и народ Сједињених Држава“

        ОТАЦ бившег сарадника CIA Едварда Сноудена упутио је председнику САД Бараку Хусеину Обами писмо са молбом да наложи министру правде САД да одустане од судског гоњења његовог сина.

        Адвокат Брис Бејн, који заступа Сноудена старијег, открио је да се у обраћању Лона Сноудена председнику САД такође тражи да се Агенцији за националну безбедност (NSA) забрани коришћење тајних програма који крше људска права Американаца.

        Лон Сноуден сматра да су администрација и Конгрес САД толико оклеветали његовог сина да му је због тога боље да се не враћа у САД, већ да остане у Русији.

        У телефонском интервјуу агенцији Асошијејтед прес он је изјавио да више не верује у могућност правичног суђења у Сједињеним Државама.

        „Да сам на месту свога сина, потрудио бих се да нађем безбедно уточиште“ - рекао је Сноуден старији.

        Он мисли да би то место у потпуности могла да буде Русија.

        Пре тога је Лон Сноуден, који живи у градићу Алентаун (држава Пенсилванија), говорио је да би Едвард под одређеним условима могао могао да се врати у земљу и одговара пред судом.

        Сноуден старији, који је дуго служио у Обалској стражи САД, сматра да је његов син „издао своју владу, али не и народ Сједињених Држава“.

        Он се у јулу обратио сину отвореним писмом у којем га је хвалио што је „подигао амерички народ на борбу против нарастајуће тираније“.

        У исто време, Вашингтон и даље настоји да код Москве издејствује изручење Едварда Сноудена.

        Чак је министар правде САД Ерик Холдер упутио писмо свом руском колеги Александру Коновалову у којем га уверава да бегунцу не прети смртна казна и да ће - уколико се појави пред америчким судовима - имати сва људска и грађанска права.

        Сноуден старији је револтиран Холдеровим речима пошто, по његовом мишљењу, показују да америчка влада и без суда сматра да је Едвард Сноуден крив.

        Лон Сноуден је потврдио да нема могућности да директно контактира сина и сазна о детаљима његовог боравка на аеродрому Шереметјево о којем сазнаје само из медија.

        Русија је изјавила да нема намеру да изручи Сноудена.  

        Г. Шимпрага

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари