СНОУДЕН: Мене су обучили за шпијуна, лажу да сам био „системски администратор“

ИНДИРЕКТНИ „ОБРАЧУН“ ИЗМЕЂУ НАЈПОЗНАТИЈЕГ БИВШЕГ ШПИЈУНА САД

И АМЕРИЧКОГ ДРЖАВНОГ СЕКРЕТАРА

  • Едвард СНОУДЕН телевизији NBC: Живео сам и радио у иностранству правећи се да радим послове које нисам радио и не користећи своје право име. А радио сам и у Обавештајној управи Пентагона као лектор академији за контраобавештајне припреме и разрађивао сам основе и методе заштите наших информација и људи у најнепријатељскијим и најопаснијим могућим условима у свету
  • КЕРИ: Прави патриота САД не би тражио уточиште ни у Русији ни на Куби или у било којој другој земљи. Прави патриота би у САД изашао пред амерички народ. Ако је Сноудену Америка, као што тврди, важна, ако заиста верује у Америку  - онда мора веровати и у амерички судски систем“        

        БИВШИ сарадник маших специјалних служби Едвард Сноуден, који је открио тајне Агенције за националну безбедност, омогућио је терористима да дођу до података о метоцима деловања обавештајних служби САД - оценио амерички државни секретар Џон Кери.

        У интервјуу телевизији ABC, он се још пожалио: „Имамо податке да су наши људи изложени великом ризику због нарушеног система безбедности. Управо зато што знају које методе и механизме САД  користе за прикупљање обавештајних информација. Зато су и наше операције у опасности. То је сада очевидно“.

        Кери је истовремено одбацио Сноуденову тврдњу да се он нашао у Русији искључиво због позиције коју је у његовом случају заузео Стејт департмент.

        „Ако Сноуден жели да се врати у САД већ данас - ми ћемо учинити све што је потребно да долети у САД  већ данас. Ми бисмо били ради да се он врати. Он, у свако мслучају, треба да се врати. То би урадио прави амерички патриота. Патриота САД не би тражио уточиште ни у Русији ни на Куби или у било којој другој земљи. Прави патриота би у САД изашао пред амерички народ. Ако му је Америка, као што тврди, важна, ако заиста верује у Америку  - онда мора веровати и у амерички судски систем“.

        Сноуден је претходно телевизији NBC рекао да никада није намеровао да живи у Русији и да се у њој нашао само због потеза Стејт департмента.

        „Лично сам зачуђен што сам се нашао овде јер никада нисам намеравао да останем у Русији. Хтео сам да одлетим у Латинску Америку, али сам био принуђен да останем у Москви јер су ми власти САД анулирале пасош. Зато - када ме питају због чега сам у Русији - одговарам да би боље било да се то питање постави Стејт департменту“.

        Сноуден је, иначе, одбацио тврдње званичног Вашингтона да је он у NSA тобоже радио као „обични администратор“.

        „Мене су обучили за шпијуна у класичном смислу те речи и ја сам живео и радио у иностранству правећи се да радим послове које нисам радио и не користећи своје право име. Зато када тврде да сам ја системски администратор на нижем нивоу и да не знам шта говорим, они тиме покушавају да све обману“ - нагласио је. 

        За NBC је са Сноуденом разговарао Брајан Вилијамс 21. маја у једном од московских хотела. Разговор је потрајао око четири сата. При том је открио шта му је био прави посао:

        „Радио сам Обавештајној управи Министарства одбране као лектор академији за контраобавештајне припреме и разрађивао сам основе и методе заштите наших информација и људи у најнепријатељскијим и најопаснијим могућим условима у свету“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари