Демократе у борбу против Трампа убацују „политички леш“ Барака Обаме

ОН ЋЕ У ЊИХОВОЈ ИЗБОРНОЈ КАМПАЊИ 2020. ИМАТИ БАР УЛОГУ „КИНГМЕЈКЕРА“

  • Обама и његова ДП су на муци. Трампов рејтинг расте. Њега тренутно подржава 45 одсто Американаца - највише откад је стао на чело државе. А Галупова анкета је показала и да је 38 одсто грађана САД задовољно стањем у земљи, што је најбољи показатељ за последњих 13 година
  • Бивши председник САД већ разговарао са девет утицајних демократа који би могли изаћи „на црту“ Трампу, али би он могао предност дати Џоу Бајдену иако ће он 2020-те имати 78 година

        АМЕРИЧКИ медији тврде да се Барак Обама враћа у велику националну политику упркос деценијској традицији да бивши шефови државе то не чине.

        Наводи се да је започео целу серију консултација које су у тој функцији.

        Зато се већ у САД отворило питање: које силе и са каквим циљем реанимирају „политички леш“ претходника Доналда Трампа у Белој кући?

        Политички раскол у Сједињеним Државама све се више продубљује.

        Трампов рејтинг расте. Њега тренутно подржава 45 одсто Американаца - највише откад је стао на чело државе.

        Галупова анкета је показала и да је 38 одсто грађана САД задовољно стањем у земљи, а то је најбољи показатељ за последњих 13 година. Зато узнемиреност америчких демократа расте.

        Хилари Клинтон није помогло што је Трампа проглашавала за фашисту, сексисту, агента Кремља...

        Клан Клинтонових одлази на периферију: Билу је преко 70, Хилари ће напунити 70 врло брзо, а Челси није наследила ни његову харизму, ни њену окретност. Зато је једина нада Демократске партије Обама.

        Индикативно је да су и CNN и гламурозни Vanity Fair практично истовремено објавили да је „Обамин камбек готова ствар“. Такође: да он увелико разговара са истакнутим демократама који би могли изаћи на црту“ Трампу 2020-те.

        Сам Обама се не може поново кандидовати за председника САД јер то забрањује 22-ги амандман на Устав САД. А не може ни за потпредседника државе јер је основни задатак онога ко је на том положају да преузме руковођење земљом ако се изабраном председнику „нешто деси“...

        Нејасно је да је Обама спреман да у демократској администрацији, ако би кандидат ДП 2020-те победио на председничким изборима, заузме неки други важан положај или ће се задовољити улогом неформалног шефа изборне кампање демократа.

        Како пише Vanity Fair, Обама је већ разговарао са социјалистом Бернијем Сандерсом (његов главни проблем су године јер ће 2020-те ући у 79-ту), бившим гувернером Масачусетса Девалом Патриком, поборницом финансијских реформи Елизабет Ворен, бившим градоначелником Њу Орлеанса Мичом Ландреом и другима. Већ их је девет.

        Неки у САД већ тврде да највеће шансе да добије Обамину подршку ипак има његов потпредседник Џо Бајден. Упркос томе што ће 2020-те имати 78 година.

        Демократска партија на две и по године до избора нема несумњивог председничког кандидата са озбиљним изгледима. Зато ће Обама највероватније бити главна личност њене будуће изборне кампање („кингмејкер“). А то значи и да ће се демократе окренути његовом бирачком телу...

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари