Црначки протести потресају Америку, али закони о самоодбрани - остају

ДЕМОНСТРАНТИ ТРАЖЕ ДА СЕ УБИЦИ ЦРНОГ ТИНЕЈЏЕРА ТРЕЈВОНА МАРТИНА ПОНОВО СУДИ

         АМЕРИКУ и даље потреса талас протеста изазван ослобађајућом пресудом Џорџу Цимерману који је убио ненаоружаног црног тинејџера Трејвона Мартина.

         Данас су демонстрације црначког становништва, којима су се придружили и многи познати белци, „протутњале“ централним трговима и главним улицама више од сто америчких градова. Са главним захтевом: да се Цимерману поново суди и да буде осуђен. За неке демонстранте ништа мање није био важан захтев да се у САД укину закони који дозвољавају и убиство у самоодбрани.

         Упркос томе, ниједна од држава САД – иако то демонстранти изричито захтевају - нема намеру да укине законске норме које дозвољавају употребу оружја у самоодбрани и одбрани имовине.

         „Не видим ниједан разлог да се Закон о самоодбрани мења или укида“ - саопштио је гувернер државе Џорџија Натан Дил.

         „Потпуно сам сагласна да све треба да остане како јесте“ -  изјавила је гувернер Аризоне Џејн Бријер.

         Закони о самоодбрани америчким грађанима дају и право на убиство. Управо у име тог права, порота града Сенфорда на Флориди оправдала је 29-годишњег Цимермана који је тврдио да је Мартина (17), који му је наводно ударао главу о асфалт, морао да убије у самоодбрани.

         Многи у САД су уверени да убиство на Флориди има расну позадину.

         Законе о самоодбрани тренутно има 31 савезна држава САД. То су државе са мањом или већом доминацијом белачког становништва: Алабама, Аљаска, Аризона, Вајоминг, Канзас, Мен, Монтана, Оклахома, Род-Ајленд, Северна Дакота, Тексас, Јута и друге.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари