Четвртина америчке државе Њу Џерзи живи у сиромаштву

НАЈГОРА СИТУАЦИЈА ЗА ПОСЛЕДЊЕ 52 ГОДИНЕ - ВИШЕ ОД 630.000 ДЕЦЕ

ЖИВИ У ОСКУДИЦИ „НА АМЕРИЧКИ НАЧИН“

  • Проценат младих између 18 и 24 године који живе у сиромаштву порастао са 26,9 у 2007. до 32,8 у 2011, а сви страхују да су се ствари током прошле године само даље погоршале

         СИРОМАШТВО у америчкој савезној држави Њу Џерзи, упркос званичном престанку националне рецесије, наставило је да расте и у 2011. години је достигло рекордну стопу за последње 52 године, резултати су истраживања „Правних служби Њу Џерзија“ објављени 8. септембра 2013. године.

         Годишњи извештај непрофитне организације „Правне службе Њу Џерзија“ (Legal Services of New Jersey) је открио да је 24,7 процената становништва ове државе са 2,1 милион становника, прешло у категорију сиромашних. Ово је преко 80.000 људи више него ли претходне године, што је пораст за више од једног процента  и 3,8 процената више од бројки од пре званичне рецесије, преноси трентонски информативни сајт nj.com који је потписао Брент Џонсон из листа „Стар-Леџер“ (The Star-Ledger).

         „Ово није само једногодишња, петогодишња или десетогодишња варијација“, изјавио је Мелвил Д. Милер Јуниор (Melville D. Miller Jr.), председник „Правних служби Њу Џерзија“, организације која обезбеђује бесплатну правну помоћ сиромашним грађанима Њу Џерзија у цивилним парницама. „Ово је најгора цифра од пописа из 1960“.

         А може бити још и горе: у извештају се упозорава да би цифре из пописа из 2012. које ће бити објављене током овог месеца могле бити још неповољније. Очекује се да ће те бројке показати учинак урагана „Сенди“ који је задао ударац економији ове државе и уништио добар део нискобуџетних стамбених јединица.

         Цифре за Њу Џерзи, једну од најбогатијих држава у САД, одражавају национални тренд.

         Истраживачка служба Конгреса (Congressional Research Service) је показала да је 2011. савезна стопа сиромаштва била највећа за последњих 18 година.

         „Ова велика рецесија је била најгори економски догађај од почетка 1930-их“, изјавио је Милер. „Овога пута је САД је требало више времена да изађу из кризе“.

         Извештај, седми по реду који је објавила „Правна служба“, у Њу Џерзију дефинише као сиромашну ону породицу која има укупан бруто годишњи приход мањи од 37.060 долара (око 3.000 долара месечно). Ово је два пута више од савезне доње границе сиромаштва обзиром да су трошкови живота у Њу Џерзију међу највишим у САД.

         У извештају се, између осталог, каже да:

         1) Рекордан број - више од 630.000 деце или 31,2 одсто - живи у домаћинствима која се воде као сиромашна;

         2) Проценат људи између 18 и 24 године старости који живе у сиромаштву порастао је са 26,9 у 2007. до 32,8 одсто у 2011.

         3) Од породица које воде самохране мајке, 22 процената су сиромашне (међу сиромашнима је само 3,6 процената породица које воде брачни парови);

         4) Афро-Американци и Хиспанци имају бар три пута већу стопу сиромаштва него белци.

         У извештају се подвлачи прича о Џозефу Карекију (Joseph Karecky) који се креће уз помоћ инвалидских колица због оштећења нерава. Он живи у граду Бајон у округу Хадсон, од 2006. године једном од најсиромашнијих округа у Њу Џерзију.

         Након што је био отпуштен, каже извештај, Кареки опстаје захваљујући наменској субвенцији за изнајмљивање стана у износу од 200 долара месечно као и боновима за храну и 147 месечне социјалне помоћи преко федералног програма „Опште помоћи“.

         „Морате да некако узмете свој понос и заврљачите га кроз прозор,“ извештај цитира Карекија. „Мислим, са тим цифрама не можете ни да размишљате, знате? Мислим, морате да покушавате да добијете помоћ, било какву помоћ која је неопходна, ако вам устреба било шта ван овога“.

         Кареки тренутно живи у скромном стану који има грејање само у једној соби намештеној стварима из његовог детињства и намештајем које је добио на поклон, каже се у извештају.

         „Бар имам кров над главом,“ изјавио је он. „Рента се плаћа. Имам тек довољно хране да изгурам до краја месеца. Уосталом, још увек имам струју,“ каже Кареки, преноси портал из Њу Џерзија.

         Приредио: Душан Ђурић

         NJcom
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари