Американац добио 25 година затвора зато што је Обами упутио писмо са отровом

ЕВЕРЕТ ДАЧКЕ ИЗ МИСИСИПИЈА ИСТОВРЕМЕНО ГА ПОСЛАО И КОНГРЕСМЕНУ РОЏЕРУ ВИКЕРУ И ЈЕДНОМ СУДИЈИ

         СУД америчког града Абердина (држава Мисисипи) осудио је Еверета Дачкеа на 25 година затвора зато што је на адресу председника САД Барака Обаме упутио писмо са смртно опасним отровом рицином, конгресмена Роџера Викера и једног судије из исте државе.

         Дачке је признао кривицу, а суд му је одредио и петогодишњи период у којем ће – по изласку из затвора – морати да се чува мрава случајно не згази.

         Дачке (41) је ухапшен 27. априла прошле године у својој кући у граду Тупело. Агенти ФБи  су нашли трагове рицина у спортској дворани у којој је водио курсеве борилачких вештина, а такође на предметима пронађеним у оближњем контејнеру за смеће.

         Јануара ове године Дачке је пошао на нагодбу са државним тужиоцем и признао кривицу. Да то није учинио, претила му је доживотна робија.

         Прошле недеље је порицао сопствено признање, тврдећи да је тижилац „све доказе наместио”. Међутим, данас је поново променио исказ и опет признао да је крив.

         Рицин је отров биљног порекла. Добија се од семенке биљке Ricinus communis, а сматра се да је знатно отровнији од отрова кобре.

         Тужилц је тврдио да је Дачке најпре преко интернета наручио семенке, а затим у свој компјутер убацио инструкцију за производњу отрова и прихватио се посла...

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари