„THE AMERICAN INTEREST“: Путин и Русија су главни победници у 2013.

МОСКВА ПОСТАВИЛА САД НА НИМАЛО ПРИЈАТНО МЕСТО

- ПО ПРВИ ПУТ ОТКАКО СЕ РАСПАО СОВЈЕТСКИ САВЕЗ

  • „The American Interest“ су 2005. године у Вашингтону основали чланови редакције часописа The National Interest чији је уредник био  Френсис Фукујама, а међу оснивачима су и Збигњев Бжежински, добитник Нобелове награде за економију Даглас Норт, професор економије Глен Лори и социолог Питер Бергер

        АМЕРИЧКИ часопис „The American Interest“ прогласио је Владимира Путина и Русију главним међу победницима у 2013. Години. Главним међу онима који су остварили значајна достигнућа.

        Прво место Путина и Русије амерички часопис објашњава мноштвом догађаја у протеклој години у којима су доминирали, али наглашава да је случај Едварда Сноудена показао да је Русија успела да САД постави на нимало пријатно место.

        По први пут откако се распао Совјетски Савез.

        Осим тога, Моксва је успела да оствари највећу геополитичку победу на „сиријском фронту“ и то на фону претњи Вашингтона да ће се војно умешати и ултиматума Башару Асаду поднесе оставку.

        Ово издање истиче да је и „Европска унија претрпела пораз од Русије у борби за европске интеграције Украјине“.

        На другом месту списка топ-10 налази се Иран - због политике са САД, а на трећем - Башар Асад и његов режим који је преломио ток грађанског рата у Сирији.

        У првој десеторки међу земљама још су: Јапан, Саудијска Арабија, Немачка и Велика Британија.

        Коментатор овог издања Волтер Расел Мид, који је био аутор списка победника у 2013. години, подвлачи да није био пристрасан.

        „То је реалистична оцена уз крајњи опрез према онима који су у протеклој години добили моћ и онима који су је изгубили“ - истиче аутор.

        „The American Interest“ су 2005. године у Вашингтону основали чланови редакције часописа The National Interest чији је уредник био  Френсис Фукујама, а специјализовао се за извештавање о политичком животу, спољнополитичким односима, као и глобалној економској и војној тематици.

        Међу оснивачима „The American Interest“ налази се и бивши саветник председника САД за националну безбедност Збигњев Бжежински, добитник Нобелове награде за економију либерал Даглас Норт, професор економије Глен Лори, као и социолог Питер Бергер.

        Путин у последње време држи прва места на разним рејтинг-листама. Тако је 11. децембра британски The Times председника Русије ставио на треће место људи којима су људи по читавом свету одушевљени.

        Пре тога је Times Путина назвао „човеком године на међународној арени“, уз процену да се неки западни политичари морају угледати на шефа руске државе.

        Амерички The Health Fitness Revolution ставио је Путина на списак 11 најспортскијих шефова држава. При том је оценио: да би управо Путин - ако би шефови држава одлучили да се такмиче у борбеним вештинама -  имао највеће изгледе на победу.

        Осим тога, Путин се - према прошлогодишњој верзији Forbes -нашао на челу списка најутицајнијих људи у свету, претекавши Барака Хусеина Обаму и председника НРК Си Ђинпинга који су се нашли на другом, односно трећем месту.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари