Ако врх НАТО не буде у Хагу, биће то тријумф међународног гангстеризма!

АМЕРИЧКИ КОНГРЕСМЕН-ДЕМОКРАТА ИЗ ОХАЈА ДЕНИС КУСИНИЧ ТВРДИ:

Денис Кусинич, конгресмен из Охаја

  • Кусинић иступио са иницијативом: да се „преиспита чудна улога коју Алијанса игра у савременом свету“

  • Конгресмен оценио да су под рушевинама Гадафијеве резиденције покопани и здрави односи Обамине администрације са Афричким савезом и додао: док су САД помагале НАТО да бомбардује Либију – Кина је ширила своје пословне везе са Црним континентом

  • Лига арапских држава – која је већински одавно под утицајем САД и ЕУ – признала је самозвани Прелазни национални савет Либије

     ТАЧНО  према очекивањима: Лига арапских држава – која је већински одавно под утицајем САД и ЕУ – признала је самозвани Прелазни национални савет Либије за „легалног представника либијског народа“. И одлучила – како је саопштио њен генерални секретар Набил ал-Араби – да ПНСЛ прими у своје чланство и да му да стално место у Савету Лиге.

     ПНСЛ је, да подсетимо, формиран 27. фебруара 2011. у Бенгазију а на његовом челу је бивши Гадафијев министар правде Мустафа Абдел Џалил.

     Готово у исто врееме је познати амерички конгресмен-демократа из Охаја – Денис Кусинич – иступио (алудирајући на то да је пад Триполија плод необјављене копнене операције водећих држава чланица НАТО пакта) са значајном иницијативом: да се „преиспита чудна улога коју Алијанса игра у савременом свету“.

     При том је нагласио: „Ако кључни људи Гадафијевог режима и јесу одговорни за злочине против човечности, и команданти НАТО такође морају сносити одговорност пред Међународним кривичним судом у Хагу за погибију мирних либијских грађана који су настрадали током НАТО-бомбардовања. У супротном – ако врх НАТО буде заштићен од полагања рачуна пред Међународним кривичним судом – цела планета ће бити сведок тријумфа новог међународног гангстеризма“!

     Кусинич је истовремено оценио да мешање армије САД у либијски конфликт нема само криминални карактер, него је и економски злочин пред америчком нацијом. Овај свој став образложио је речима: „ Под рушевинама Гадафијеве резиденције покопани су и здрави односи Обамине администрације са Афричким савезом. Да све буде још горе, док су САД помагале НАТО да бомбардује Либију – Кина је ширила своје пословне везе са Црним континентом! Поврх свега, Вашингтон баца доларе на свакодневна бомбардовања док милиони Американаца моле да им се омогући да зараде за комад хлеба!“

     Дан раније, британски „Дејли Телеграф“ објавио је – позивајући се на извор у Министарству одбране у Лондону – да се бритнаски војници веће неколик недеља налазе у Либији и да су одиграли кључну улогу у заузимању Триполија. Наводно је њихова улога – у шта је тешко поверовати – била само „координирајућа“. Исти лист је прецизирао: да је премијер Дејвид Камерон наредио 22-ом пуку британске Специјалне ваздушне службе да непосредно руководи „снагама устаника које су добиле задатак да трагају за Гадафијем“.

     Бритнаски министар одбране, Лајам Фокс, признао је да НАТО локалне ловце на Гадафија „снабдева обавештајним подацима“.

     Иначе, бивши гувернер Либијске централне банке, Фаарат Бенгдара, изјавио је да је могуће да је Гадафи са собом понео бар део од десет милијарди долара државних резерви у злату. Додао је либијски лидер тим новцем може „поткупити нека племена да стану на његову страну“ и на тај начин направити још већи хаос у земљи“.

     Он је изнео претпоставку да је Гадафи можда нашао уточиште у граду Себха или уз границу са Алжиром.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари