Русија тражи гаранције да америчка ПРО није против њеног стратешког потенцијала

Радар америчког глобалног система ПРО биће постављен у Турској – Москва забринута

  • Радар ће бити постављен у југоисточној Турској, а чини га поморски мобилни систем  за рано откривање AN/TPY-2. Када буде «увезан» са  ракетним пресретачима треба да «неутралише регионалне балистичке ракетне претње Европи»

  • Руско Министарство иностраних послова официјелно је обавестило и Вашингтон и Анкару да Русија тражи правне гаранције да елементи америчке ПРО  у Европи неће бити „нанишањени“ на њене стратешке нуклеарне снаге

      НАЈЈУЖНИЈИ радар за рано откривање могућих напада – у оквиру америчког и НАТО штита противракетне одбране - биће постављен у Турској, саопштио је званични представник МИП-а Селџук Улан. 

      Турски дипломата је подсетио да је одлука о постављању система противракетне одбране донета на НАТО самиту прошле године у Лисабону. Турска је, како је рекао, од самог почетка пружала помоћ реализацији ове иницијативе.

      Технички радови и преговори о постављању радара воде се по налогу Владе Турске и у тесној смо интеракцији са заинтересованим ресорима и организацијама. Сада се налазимо у завршној фази, рекао је Улан.

      «Инсталирање овог елемента противракеног (ПРО) система у Турској биће допринос наше земље систему одбране који се развија у оквиру нове стратегије НАТО да би се ојачали одбрамбени потенцијал и алијансе и нашег националног система одбране» - истако је исти дипломата.  

      Радар ће бити постављен у југоисточној Турској, а чини га поморски мобилни систем  за рано откривање AN/TPY-2. Када буде «увезан» са  ракетним пресретачима треба да «неутралише регионалне балистичке ракетне претње Европи».

ИЗЈАВА МИП РФ

      Међутим, оно што чини задовољним и Американце и Турке – већ је – тачно према очекивањима – узнемирило званичну Москву.

      Руско Министарство иностраних послова официјелно је обавестило и Вашингтон и Анкару да Русија тражи правне гаранције да елементи америчке ПРО  у Европи неће бити „нанишањени“ на њене стратешке нуклеарне снаге.

      „Перспектива појаве у Турској радара који ће бити део стратешке инфраструктуре САД још неопходнијим чини добијање од САД и НАТО тврдих и правно обавезујућих гаранција да њихова противракетна средства у Европи неће бити уперена против Русије. Тим пре што ће радар у Турској бити нови корак у формирању европског сегмента глобалне америчке ПРО. И утолико више што се све догађа на фону застоја у руско-натовском дијалогу о овој теми који је последица упорног одбијања САД и НАТО да Русију прихвате као равноправног партнера у заштити Европе од потенцијалних ракетних претњи“ – наглашава се у саопштењу Москве.

      Да подсетимо, Русија инсистира на заједничкој «архитектури европске ПРО», док је у јулу ове године заменик званичног представника Стејт департмента САД, Марк Тонер, изјавио је да Вашингтон преговара са многим земљама НАТО о постављању осталих радара европског противракетног система одбране. Детаљи тих разговора нису познати.  

 

ОД БУША ДО ОБАМЕ

      За време претходне републиканске администрације Џорџа Буша млађег САД су намеравале да поставе у Пољској противракетни штит, а у Чешкој – радарски  систем ПРО. Москва је упозоравала да је то директна претња њеном стратешком потенцијалу. Садашњи председник Барак Обама, који је променио стратегију ПРО, одлучио је да одложи планове, али не трајно, што је изазвало нову негативну реакцију Москве.  

      У првој етапи формирања америчке глобалне ПРО – до краја 2011. - предвиђа се постављање у Европи оних елемената ПРО који су већ доказали ефективност, укључујући и систем поморског базирања Aegis.

      Друга фаза треба да буде завршена до 2015. године. После неопходних тестирања, планира се постављање његовог моћнијег модификованијег пресретача  SM-3 (Блок-IB) у поморској и копненој верзији, а такође и са савршенијим сензорима који су неопходни за шире регионе који се бране од ракетне претње средњег и ближег радијуса.

      Трећа фаза, која треба да буде завршена до 2018. године, предвиђа израду, тестирање и постављање усавршеног SM-3 (Блок IIA).

      Завршетак четврте фазе изградње америчког штита планиран је за 2020. годину. Са постављањем SM-3 (Блок IIA) за обарање ракета средњег и даљег радијуса и отклањање потенцијалних претњи америчким балистичким ракетама.

 

Русија је очекивала постављање америчког радара у Турској 

РОГОЗИН: Брину нас трећа и четврта фаза!

      За Русију није била неочекивана одлука о постављању радара за рано откривање ракетних напада у оквиру протвракетног система одбране САД у Турској, изјавио је стални представник РФ у НАТО Дмитриј Рогозин.

      "Ово питање сам разматрао током посете Анкари у јулу ове године са председником Турске. У суштини, ми констатујемо да САД настављају да методично реализују своје одлуке о протвракетној одбрани»- рекао је Рогозин.

      "Како сматрају руски војни стручњаци, које лично познајем, радар за рано откривање ракетних напада на територији Турске, посебно у њеном југоисточном делу, не дотиче директно руске стратешке интересе. Ми ипак имамо посла са реализацијом пројекта, за сада у почетном стадијуму, чији ће коначни стадијум изазвати нашу крајњу забринутост». – рекао је Рогозин.

      Он је прецизирао – иако први и други стадијум развоја ПРО Америке у Европи директно не угрожавају Русију – да се то не може рећи за трећи и четврти.

      "До 2020. године у Пољској ће ракетне базе бити опремљене ракетама-пресретачима које ће бити у стању да угрозе азијске границе Русије. За нас ће то представљати реалну опасност и смисао преговора, које водимо са САД, састоји  се у томе да не дозволимо да америчко оружје буде оштрица против руског стратешког потенцијала». - указао је Рогозин.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари