НАТО да се суди у Хагу!

После Кусинича, и потпредседник Јужне Африке тражи

  • Кгалема Мотланте затражио да се испита одговорност НАТО за смрт либијских цивила и осумњичио алијансу помогла побуњеницима да сруше Гадафија и освоје Триполи, оценивши – да је то било ван мандата УН
  • Група „забринутих Африканаца” упутила отворено писмо светској јавности са упозорењем да постоји опасност „реколонизације Африке“
  • Један од потписника, професор Крис Ландсберг, изјавио да Велика Британија, Француска и САД „настављају да делују као одметничке државе”.

        ВЕБСАЈТ јужноафричког листа „Преторија“, објавио је 25. августа да је потпредседник Јужноафричке Републике (ЈАР) - Кгалема Мотланте (Kgalema Mothlante) – у националном парламенту изјавио да би хашки Међународни кривични суд (МКС) требало да спроведе истрагу против НАТО због губитака живота цивила у Либији помажући побуњеницима да заузму главни град Триполи.

        Та помоћ је била изван мандата УН који је добио НАТО, а који је алијансу обавезивао управо да заштити цивиле.

        Међутим, Мотланте је изјавио да остаје да се види да ли ће МКС имати воље и снаге да испита да ли је било сарадње између НАТО и либијских побуњеника пред јуриш на Триполи. Он је - одговарајући на питања у Народној скупштини (ЈАР) - изјавио да изгледа да НАТО покушава да створи утисак да су побуњеници сами заузели Триполи.

        „Међутим, постоје јасне индиције о постојању везе и координације на том нивоу,” рекао је Мотланте одговарајући на питање посланика Бена Скосанија (из партије Инката) који је питао - ко ће одговарати за жртве НАТО бомбардовања.

        „Питање је да ли ће МКС имати потребна стредства да обелодани овакве информације и позове на одговорност све умешане стране, укључујући НАТО чланице или команданте на терену,” рекао је Мотланте. „Резолуција 1973 Савета безбедности УН, која је имала за циљ заштиту цивила - на самом почетку, заштиту од бомбардовања од стране владе Моамера Гадафија - у извесном смислу је растегнута од стране НАТО снага. Ми знамо да они (НАТО) покушавају да створе утисак да су побуњеници деловали сами приликом напада на Триполи, али међу њима постоје јасне везе као и координација,” рекао је јужноафрички потпредседник.

       У међувремену је група „забринутих Африканаца” упутила отворено писмо у коме се критикују напади на Либију и упозорава на ризик од реколонизације Африке. „НАТО је прекршио међународно право... њихова агенда је промена режима,” изјавио је један од потписника, шеф Катедре политичких наука Универзитета у Јоханесбургу, Крис Ландсберг (Chris Landsberg). „Реколонизација Африке постаје реална опасност.”

        У писму се каже: „Противно Повељи Уједињених нација, Савет безбедности је дозволио уништавање и анархију која се сручила на либијски народ. На крају свега овога, много Либијаца ће умрети или бити избачено из колосека а добар део инфраструктуре ће бити уништен.”

        „Савет безбедност није дао никакве доказе да је његова ауторизација употребе силе био адекватан одговор на ситуацију у Либији. Они (чланице СБ) су сами себи дозволили да отворено иду ка свом циљу 'промене режима' и да употребе силу као и све друга расположива средства како би збацили либијску владу што је апсолутно различито од одлука Савета безбедност,” каже се у писму...

        Професор Ландсберг је додао да Велика Британија, Француска и Сједињене Америчке Државе „настављају да делују као одметничке државе”.

        „Трагедија је у томе што није вероватно да ће их Међународни кривични суд тражити.”

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари