Мугабе: Либија је доказ да је НАТО терориста!

Председник Зимбабвеа упозорио на претњу Африци од ширења северноатлантске алијансе

  • НАТО је изгубио свој легитимитет; постао је терориста. Пазите, они могу то да ураде са било којом другом афричком земљом, а не само са Либијом. Морамо стално бити у стању приправности, рекао је председник Зимбабвеа

       КОМЕНТАРИШУЋИ  појачавање напада на Либију од стране Северноатлантске алијансе, председник Зимбабвеа, Роберт Мугабе, је прошлог викенда упоредио НАТО пакт са терористичком организацијом сличном Ал Каиди и Талибанима, пренео је веб сајт радија „Глас народа“ (Radio VOP – Voice of the People) у понедељак 8. августа.

       „У Европи има лудака. Лудака који негирају и одбацују истину, лудака који пркосе међународном праву. Погледајте шта раде у Либији; ето, то је НАТО против међународног права. Хоће да убију Гадафија. У ствари, смишљено су побили неку од његове деце,“ изјавио је Мугабе у обраћању окупљенима у алеји Националних хероја током обележавања Дана хероја.

       „Зато ја кажем да је и НАТО сада терористичка оранизација ако пркоси међународном праву. НАТО је изгубио свој легитимитет; постао је терориста. Пазите, они могу то да ураде са било којом другом афричком земљом, а не само са Либијом. Морамо стално бити у стању приправности,“ рекао је председник Зимбабвеа.

       Током говора, Мугабе је искористио прилику да позове премијера Моргана Чангираја да издејствују да европске земље укину санкције Зимбабвеу, изјавивши да људи који су позивали на санкције против Зимбабвеа морају сада да се залажу и за њихово скидање. Мугабе је подсетио окупљене да је Чангирај, током вишегодишње борбе за власт у коме су га подржавале западне земље, тражио увођење санкција против њега и високих званичника владајуће партије „Зану ПФ“.

       Роберт Мугабе је такође запретио да ће „малтретирати“ преко 400 британских компанија које послују у Зимбабвеу због тога што Британија, као бивши колонијални господар Зимбабвеа, још увек експлоатише ресурсе земље преко фирми као што је „Рио Тинто“.

       „Мораћемо да дискриминишемо против земаља које су наметнуле санкције Зимбабвеу. Зашто би фирми која припада Британији било дозвољено да настави да копа наше злато у нашој земљи, као што то ради, 'Рио Тинто', на пример?“ упитао је Мугабе.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари