Додик: Аустрија има пуно разумевање за став да БиХ треба да остане војно неутрална

У БЕЧУ РАЗГОВАРАО СА АУСТРИЈСКИМ ВИЦЕ-КАНЦЕЛАРОМ ХАЈНЦОМ-КРИСТИЈАНОМ ШТРАХЕОМ

* Милорад ДОДИК: „Политика коју води Штрахе дефинисала је укупну политику Аустрије у вези са миграцијама. То је била успешна политика која је подразумевала, пре свега, очување субјективитета и интереса Аустрије. Процене говоре да је овог лета могуће да у БиХ уђе око 50.000 миграната. То је озбиљан проблем који може да утиче на безбедносну, економску и социјалну ситуацију“

* Хајнц-Кристијан ШТРАХЕ: Посебно забрињава што се велики број бивших бораца Исламске државе враћа у БиХ. Та опасност прети БиХ и целој Европи. Веома је важно како се суочити са том опасносшћу како би били сузбијани радикални исламизам и исламистички тероризам. Ти људи представљају бомбе које могу кад-тад експлодирати и била би грешка да ништа не чинимо

___________________________________________________________________________

           ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Бечу да аустријске власти имају пуно разумевање за став да БиХ треба да остане војно неутрална.

           "Аустрија је чланица ЕУ, али није чланица НАТО-а и мени је било значајно да објасним разлоге због којих БиХ треба да остане војно неутрална. Свако сврставање може само да нам штети", рекао је Додик новинарима након састанка са вицеканцеларом Аустрије Хајнц-Кристијаном Штрахеом.

           Додик је истакао да ће Аустрија подржати пут БиХ ка ЕУ и да између две земље нема отворених питања.

           "Веома је важно да сам Штрахеа информисао о ситуацији у БиХ, али и да се ја информишем у вези са европским изборима. Они ће се битно одразити на стање у БиХ. У БиХ постоји консензус да се креће ка ЕУ и веома је важна подршка Аустрије, која ће након мишљења Европске комисије, које очекујемо овог месеца, подржати кандидатски статус БиХ", нагласио је Додик.

Формира се нова траса за долазак миграната

за чији прихват БиХ нема логистику

           Према његовим речима, економска сарадња са Аустријом је веома широка, а разговарано је да на нивоу министарстава буде успостављена додатна сарадња да би били реализовани пројекти у области инфраструктуре и енергетике.

           Он је обавестио Штрахеа да се у БиХ враћају људи који су били у редовима терористичке организације Исламска држава и да је то реалан проблем којим треба да се позабаве.

           Додик је нагласио и да се у БиХ формира нова траса за долазак миграната за чије прихватање БиХ нема логистику.

           "Политика коју води Штрахе дефинисала је укупну политику Аустрије у вези са миграцијама. То је била успешна политика која је подразумевала, пре свега, очување субјективитета и интереса Аустрије. Процене говоре да је овог љета могуће да у БиХ уђе око 50.000 миграната. То је озбиљан проблем који може да утиче на безбедносну, економску и социјалну ситуацију", нагласио је Додик.

„Са Додиком ме повезује

дугогодишње пријатељство“

           Штрахе је рекао да је на састанку разматрано питање војне неутралности коју аустријске власти подржавају.

           "Разматрали смо и питање војне неутралности коју потпуно подржавамо. Ми Аустријанци имамо потпуно разумевање за то и то је веома значајно за спречавање конфликата у будућности", рекао је Штрахе.

           Он је истакао да га са Додиком повезује дугогодишње пријатељство, али је важно да су разменили мишљења у вези са привредном сарадњом и другим важним питањима као што су миграције.

           И oн је истакао да је током лета могуће очекивати нови талас у којем ће доћи до 50.000 нових миграната.

           "То је велики изазов и потребно се суочити са тим проблемом да не би дошло до грешака као 2015. године када су једноставно пропуштани ти људи. Неопходно је да на подручју безбедносне политике разменимо наша сазнања и искуства, нарочито у погледу заштите границе. Такву сарадњу имамо и са другим државама", рекао је Штрахе.

           Према његовим речима, посебно забрињава што се велики број бивших бораца Исламске државе враћа у БиХ.

           "Та опасност прети БиХ и цијелој Европи. Веома је важно како се суочити са том опасносшћу како би били сузбијани радикални исламизам и исламистички тероризам. Ти људи представљају бомбе које могу кад-тад експлодирати и била би грешка да ништа не чинимо", упозорио је Штрахе.

Штрахе ће посетити Сарајево

и Бањалуку до 21. јула

           Додик је позвао Штрахеа да посети Сарајево и Бањалуку, што је он прихватио, али термин посете још није прецизиран.

           "Радо сам прихватио тај позив и желим да будем Додиков гост. Надам се да ће то бити могуће до 21. јула", рекао је Штрахе.

           Вицеканцелар Аустрије приредио је ручак за Додика у хотелу "Сахер" у Бечу.

Сабор СПЦ ће упознати са стањем у БиХ и РС

           Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик оценио је данас у Бечу, поводом учешћа на Сабору СПЦ, да је важно да се у политичком животу Срба води дијалог свих важних друштвених чинилаца.

           Рекао је  да ће учествовати у раду данашњег Сабора СПЦ, где ће присутне упознати са стањем у БиХ и РС.

           "Осврнућу се на глобално стање везано за српски народ. Изнећу оно што мислимо и видимо, а наравно, на питања од интереса даћу одговоре", најавио је он.

           Додик је казао да ће незаобилазно питање на Сабору сигурно бити Косово и Метохија.

           "Став СПЦ је јасан и они су против независности КиМ. У том амбијенту ће се водити разговори", рекао је он.

           Подсетио је да је и председник Србије Александар Вучић рекао да признање Косова није могуће.

Уручио орден Његоша трећег реда

Константину Добриловићу

           СРПСКИ члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик уручио је данас у Бечу председнику Хришћанско-слободарске платформе Константину Добриловићу Орден Његоша трећег реда, којим га је одликовала председница Републике Српске Жељка Цвијановић.

           Добриловић је и саветник за Балкан вицеканцелара Аустрије Хајнц-Кристијана Штрахеа, са којим се Додик данас састао у Бечу.

           Орденом Његоша се одликују појединци, предузећа, установе и друге организације за изванредне радне подвиге и заслуге у привреди, науци и култури, те духовном развоју и општем напретку Републике Српске.

           (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари