Додик: Да је БиХ нормална – Хрват Комшић не би био против Пељешког моста

„НЕ ВРАЋАМ НИКАКАВ ДУГ ДРАГАНУ ЧОВИЋУ – МИ ЈЕДАН ДРУГОМ НИШТА НЕ ДУГУЈЕМО“

* „Република Српска је државотворни ентитет у БиХ, субјект смо међународног права. И сам устав је то афирмисао кроз право да српски члан Председништва покрене витални ентитетски интерес и да коначна одлука о томе буде донесена у Народној скупштини РС, а не да буде ствар таквих већина какве имамо у Председништву кроз Комшића и Џаферовића, који деле исто гласачко тело и који верују у исте вредности

* „Из Сарајева увек траже нови конфликт. Али морам рећи да се грдно варају они који мисле да ми Срби јадикујемо што те власти тамо нема. То нама служи као доказ да БиХ не може бити функционална и одржива. Ово време показује да БиХ као држава нема никаквог смисла

___________________________________________________________________

         НАКОН бурне седнице Народне скупштине Републике Српске (РС) Пељешки мост одбранио је Милорад Додик, а хтели су га "минирати" бошњачки и хрватски члан Председништва БиХ, пише загребачки "Вечерњи лист".

         Тако је преко ноћи промењена перцепција о њему, а Додик је постао градитељ нових односа.

         У интервјуу за "Вечерњи лист" Додик је коментарисао проблем око Пељешког моста рекавши да је "БиХ нормална, у Председништву Хрват не би био против Пељешког моста".

         Он је објаснио који је разлог што је ставио вето због Пељешког моста:

         "Зато што РС није у интересу да са суседима, у овом случају Хрватском, има нове проблеме. Требамо се усмерити на решавање постојећих попут границе код Костајнице, изградње моста у Градишки, одлагалишта нуклеарног отпада у Трговској Гори. То су теме о којима треба да разговарамо и пронађемо решења, а не да теме као што је изградња Пељешког моста, који је на хрватској територији, истакнемо као главни проблем. Ја припадам оним политичарима који мисле да се не треба мешати у унутрашње послове других земаља.

         Пељешки мост за мене је искључиво унутрашње питање РХ. Ова тема није уопште нова, зашто је поновно изронила из политичког Сарајева? Знам да се у прошлости разговарало о томе на који начин поправити перформансе самог моста како би се задовољили захтеви, пре свега бошњачке, сарајевске политике у реализацији неких иреалних планова. Мост је подигнут на 55 метара висине и ширине између ступова од 200 метара. На тај су уступак хрватске власти пристале", казао је Додик.

         Додао је да постоји и чињеница да су ангажована велика средства ЕУ и сигурно је да ЕУ не би ушла у процедуру одобравања да све није било перфектно правно чисто.

         "Следећа ствар која је битна јесте да то раде Кинези и кинеске компаније које су присутне и овде у РС. Све то изазива негативне конотације. А од тога РС не би имала никакве користи. Дакле, РС је у интересу да решава отворене проблеме с Хрватском. Ми смо државотворни ентитет у БиХ, субјект смо међународног права. И сам устав је то афирмисао кроз право да српски члан Председништва покрене витални ентитетски интерес и да коначна одлука о томе буде донесена у Народној скупштини РС, а не да буде ствар таквих већина какве имамо у Председништву кроз Комшића и Џаферовића, који деле исто гласачко тело и који верују у исте вредности", казао је Додик.

         На констатацију да неки нагађају да је овим потезом вратио дуг председнику Хрватског народног сабора БиХ Драгану Човићу, Додик је одговорио:

         "У политици има много спекулација. Нити сам ја шта дужан господину Човићу нити обрнуто постоји такав однос. Али, управо због тога врло добро сарађујемо у политичким питањима".

         Додик каже да из Сарајева увек траже нови конфликт.

         "Али морам рећи да се грдно варају они који мисле да ми Срби јадикујемо што те власти тамо нема. То нама служи као доказ да БиХ не може бити функционална и одржива. То је доказ да се овде покушавају наметнути одређени концепти који нису у интересу свих. Немогућност избора у складу с изборним резултатом није ствар победника, него права народа да их њихови представници заступају у власти. Ако то народу не допуштате, онда шта? Ово време показује да БиХ као држава нема никаквог смисла", казао је Додик за "Вечерњи лист".

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари