Турка и Пахора питаће да ли је Тито злочинац и да ли ће евро преживети 2015.

СЛОВЕНАЧКИ ПРЕДСЕДНИЧКИ КАНДИДАТИ МОРАЋЕ ДА ПРЕД КАМЕРАМА

ОДГОВОРЕ НА НИЗ „ШКАКЉИВИХ ПИТАЊА“

Данил Турк и Борут Пахор

        СЛОВЕНАЧКИ председнички кандидати изјашњаваће се током кампање о темама из прошлости и будућности па ће тако у суочавању на националној телевизији морати да открију -  сматрају ли Јосипа Броза Тита злочинцем или не.

        Иако је до службеног почетка кампање пред изборе 11. октобра остало још доста времена, портал словеначког Телекома већ је објавио 57 питања која је за водеће кандидате на изборима припремила уредница информативног програма РТВ Словенија Ксенија Хорват Петровчич, а биће постављена садашњем председнику Данилу Турку и његовим главним ривалима Боруту Пахору и Милану Зверу током тв-дуела на националној телевизији.

        Међу тих 57 питања је и шест на која ће морати да одговоре са да или не, без додатних изјава. Углавном је реч о питањима на којима ће кандидати својим одговорима гледаоцима и бирачима јасније представити политички и идеолошки профил као и своје погледе на прошлост и будућност.

        Турк, Пахор и Звер биће, поред осталог, питани: да ли је за њих петокрака тоталитарни симбол, да ли је Тито злочинац, да ли сматрају да ће евро и 2015. године још увек бити европска заједничка валута итд.

        Вредносно-политичка опредељења све тројице биће тестирана и преко питања јесу ли за законске промене којима би се у Словенији женама забранио прекид трудноће, осим у случају кад би порођај угрозио здравље мајке и јесу ли за могућност да истополни парови усвајају децу (што је одбијено на референдуму почетком ове године).

        Са да или не мораће да одговоре и на питање треба ли председник државе да живи у посебној резиденцији, што сада није случај.

        Уз све ово, мораће и да открију: које књиге читају, које стране језике говоре, што сматрају својом највећом карактерном маном и врлином, јесу ли икада лекарима за здравствене услуге дали нешто више од кафе и бомбоњере, шта мисле о могућности продаје Меркатора и треба ли словеначки парламент да ратификује приступни уговор Хрватске за ЕУ...

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари