HRW: Новинари и активисти за људска права у Србији раде у непријатељском окружењу

ПРОВЛАДИНИ МЕДИЈИ НЕЗАВИСНЕ НОВИНАРЕ ОПТУЖУЈУ ДА СУ ИЗДАЈНИЦИ И СТРАНИ ПЛАЋЕНИЦИ

• Human rights watch је у извештају пренео податке Независног удружења новинара Србије, према којима је од јануара до средине новембра регистровано 75 случајева насиља, претње и застрашивања новинара, укључујући физичке нападе
 

        У СРБИЈИ је током 2017. године остварен „ограничени напредак“ у смањивању диспропорције између обавеза Србије на плану људских права и њене праксе на том подручју, оценила је међународна организација Хјуман рајтс воч (Human rights watch - HRW) у најновијем годишњем извештају који је данас објављен.

        У извештају о стању људских права у свету наводи се да новинари, као и активисти за људска права раде у непријатељском окружењу и да провладини медији против независних новинара воде „кампање блаћења“ оптужујући их да су „издајници“ и „страни плаћеници“.

        Реакције власти на нападе на новинаре биле су неадекватне, оценио је HRW и навео да високи европски званичници током посета Србији нису јавно указали на потребу побољшања људских права.

        „Током године неколико посета високе представнице за спољну политику и безбедност Федерике Могерини, председника Европског савета Доналда Туска, комесара за проширење Јоханеса Хана, биле су фокусиране на приступање Србије Европској унији и процес Београд-Приштина, али без јавног изјашњавања о потреби за напретком на пољу људских права“, наводи се у извештају HRW и подсећа да је Европски парламент у јуну нагласио потребу да се спроведу реформе у области људских права и владавине права.

        HRW је у извештају пренео податке Независног удружења новинара Србије, према којима је од јануара до средине новембра регистровано 75 случајева насиља, претње и застрашивања новинара, укључујући физичке нападе.

        „Напади и претње новинарима су настављени. Реакције власти су биле неадекватне. Провладини медији су наставили спровођење кампања блаћења усмерених против независних медија и новинара“, оценио је HRW.

        Та организација за заштиту људских права је у извештају подсетила да су новинарку Данаса Лидију Валтнер одвукле две особе са инаугурације председника Александра Вучића држећи је за врат и да су јој узеле мобилни телефон, као и да новинари Вајса, Радио Београда и Инсајдера тврде да су их непознате особе силом и претњом спречиле да извештавају с тог догађаја.

        У извештају се наводи и пример пресуде Вишег суда у Београду којом је недељник НИН финансијски кажњен због наводне повреде угледа министра унутрашњих послова Небојше Стефановића поводом текста о рушењу у Савамали.

        Организација је подсетила да су чланови Српске напредне странке напали и избацили девет активиста Иницијативе младих за људска права са страначке трибине у Бешки, а да су две особе завршиле у Хитној помоћи.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари