Вучић лансирао „мини Шенген“, а Трамп Србији и Косову* нуди „мини Шенжен“

ГРЕНЕЛ „СТРУЧЊАЦИМА“ НАЗВАО СВЕ КОЈИ БЕОГРАД И ПРИШТИНУ `ДАВЕ` САМО ПОЛИТИЧКИМ ПИТАЊИМА

Овако изгледа вишемилионски Шенжен

* У интервјуу америчкој телевизији Newsmax Трампов преговарач Ричард ГРЕНЕЛ нагласио: „Сматрамо да је то веома добра идеја, да креирамо нова радна места у региону, и да покушамо да спојимо стране економски, трговински... Политичка питања треба да буду други корак“

* Није открио да ли је реч о некаквој економској унији или само тесним економским односима, а његов портпарол Кастин ДИК потврдио за Танјуг да је Гренел мислио на Шенжен специјалну економску зону у Кини, али подробности није открио

* Специјална економска зона Шенжен основана је у мају 1980. године и прва је посебна економска зона у Кини, након које је успостављено још пет посебних економских зона. Светска банка у једном извештају наводи да су карактеристике те зоне: широка политичка и институционална аутономија, јавно-приватно партнерство и велике стране директне инвестиције

______________________________________________________________________

        СПЕЦИЈАЛНИ изасланик Беле куће за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел изјавио је да је оно што он ради у том процесу да се концентрише на економске односе и да се креира "мини Шенжен зона".

        "Сматрамо да је то веома добра идеја, да креирамо нова радна места у региону, и да покушамо да спојимо стране економски, трговински", рекао је Гренел у интервјуу за америчку телевизију Newsmax.

        Он је додао да тек послије тога могу да дођу на дневни ред политичка питања, као други корак.

        Гренел није објаснио своју паралелу, односно шта би таква зона значила у случају економских односа самопроглашеног Косова и Србије, да ли је реч о некаквој економској унији или само тесним економским односима.

        Његов портпарол Кастин Дик је потврдио за Танјуг да је Гренел мислио на Шенжен специјалну економску зону у Кини, без других детаља.

Ричард Гренел

        Специјална економска зона Шенжен основана је у мају 1980. године и прва је посебна економска зона у Кини, након које је успостављено још пет посебних економских зона.

        Многи произвођачи оријентисани према извозним тржиштима производе и састављају робу у тој зони.

        Светска банка у једном извештају наводи да су карактеристике те зоне: широка политичка и институционална аутономија, јавно-приватно партнерство и велике стране директне инвестиције, као и велико улагање кинеске дијаспоре.

        Гренел је у интервјуу Newsmax још рекао да су "неки такозвани стручњаци" притиснули две стране да разговарају само о политичким питањима.

        "Одлучили смо да се укључимо, јер постоји дуга историја са толико стручњака, такозваних стручњака, који су их само гурнули у политичке проблеме, занемарујући економске", рекао је Гренел.

        Он је додао да су младима на КиМ и у Србији потребни рад и нада.

        "Када сам разговарао о проблемима младих на Косову и пословној заједници, као и у Србији, било је јасно да желе економски развој, желе нова радна места, желе наду", рекао је он.

        Гренел је споразум постигнут у авиосаобраћају назвао историјским, рекавши да је потписан први пут после 21 годину.

        Према Newsmax, Приштину ће у Вашингону заступати Хашим Тачи и Авдулах Хоти, а Београд Вучић и премијерка Ана Брнабић.

        У Београду још није саопштен састав делегације која ће ићи на састанак у Белој кући.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари