Трампу прети и књига рођаке Мери Трамп „Како је моја породица створила најопаснију особу на свету“

ИЗЛАЗИ ИЗ ШТАМПЕ У ЈУЛУ, А БОЛТОН ЈЕ ЗА СВОЈУ ВЕЋ ДОБИО ДВА МИЛИОНА ДОЛАРА АВАНСА

* Председник САД у Аризони обећао да ће од демонтраната заштити „најважније националне споменике“. Прецизирао је да неће бити дозвољено рушење споменика седмом председнику земље Ендрју Џексону који се налази у главном граду близу Беле куће

* У најновијем твиту написао да у Вашингтону неће постојати „аутономне зоне“ под контролом демонстраната и упозорио: „Ако покушају, дочекаће их озбиљно“. Администрација Твитера га означила као „претњу одређеној групи“

* Болтон за свог бившег шефа тврди да је непрофесионална незналица коју само интересује да (у новембру) освоји други мандат шефа државе. Наводи да га је Трамп питао једном приликом да ли је Финска у саставу Русије, а такође – да није био сигуран ни да ли је Велика Британија нуклеарна сила. Али да је зато од америчких функционера тражио да ублаже критику на рачун Русије

________________________________________________________________________

        ДОНАЛД Трамп је у Аризони обећао да ће „најважније националне споменике“ заштитити од демонстраната и изазивача нереда.

        На овај начин је одреаговао на рушење споменика јужњачким генералима и лидерима из времена грађанског рата и покушај демонстраната да сруше споменик седмом председнику земље Ендрју Џексону који се налази у главном граду близу Беле куће.

        „Искрено, мислим да они чак и не знају кога би да сруше. <...> То нису демонстранти. То су подстрекачи. <...> Споменици од националног значаја, као и најважније зграде, првенствено у главном граду САД, биће поуздано заштићене“.

         Неколико сати раније је рекао да је наредио да се ухапсе „сви који покушају изврше акт вандализма над споменицима и статуама“.

        Ово га је поново сукобило са Твитером.

         Администрација те социјалне мреже означила је најновији твит председника САД као „кршење правила о друштвеним медијима“ и „увредљиво понашање  са претњом одређеној групи“.

        Трамп је написао да у Вашингтону неће постојати „аутономне зоне“ под контролом демонстраната и упозорио:

        „Ако покушају, дочекаће их озбиљно“.

        Међутим, ово је мањи део тренутних проблема председника САД. Много их више има са књигом свог бившег помоћника за националну безб3едност Џона Болтона која се појавила у продаји под насловом „The Room Where It Happened: The Memoirs of White House“.

        Болтон у књизи, поред осталог, тврди захтевао од америчких званичника да буду блажи у критиковању Русије, што је изазивало незадовољство и у врху Републиканске партије.

        Болтон за свог бившег шефа тврди да је непрофесионална незналица коју само интересује да (у новембру) освоји други мандат шефа државе. Наводи да га је Трамп питао једном приликом да ли је Финска у саставу Русије, а такође – да није био сигуран ни да ли је Велика Британија нуклеарна сила.

        Болтон пише и да није желео да остави шефа насамо са Владимиром Путином јер је супериоран у односу на Трампа.

        За илустрацију „Трамповог односа према Русији“, навео је да је председник САД - након што је сазнао за санкције против Москве због тровања у Солсберију Сергеја Скрипаља и његове кћерке чак размишљао о њиховом опозивању.

        Према Болтоновим речима, готово све спољнополитичке одлуке Трамп је доносио водећи рачуна о својим изборним шансама.

        Трамп је Болтона већ назвао „досадном будалом која је само желела да започне рат“.

        Амерички државни секретар Мајк Помпео отишао је још даље и назвао га издајником и упоредио са бившом агентом ЦИА и Агенције за националну безбедност Едвардом Сноуденом.

Мери Трамп

        У Сједињеним Државама је нека врста традиције да се уочи сваких председничких избора објављују књиге које компромитују актуелног председника или његове ривале.

        CNN је оценио: „Да је Болтон заиста искрен, он би својој књизи дао тачнији наслов „Соба у којој се то догађало док сам ја само стајао и посматрао“.

        Међутим, Болтон је већ профитирао. Од издавача књиге – фирме Simon & Schuster – добио је два милиона долара аванса, а укупна зарада – са плаћеним интервјуима, рекламним турнејама и предавањима биће знатно већа.

        А он није једини Трампов проблем.

        У јулу треба да изађе из штампе и књига његове рођаке Мери Трамп. Под насловом који све „Како је моја породица створила најопаснију особу на свету“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари