Трамп савезницима из NATO поручио да ће морати да плате за војну заштиту коју им САД обезбеђују

ОЦЕНИО ДА ЧЛАНИЦЕ NATO НИСУ ПОШТЕНЕ ПРЕМА САД, А ДА ЕУ ЊЕГОВУ ЗЕМЉУ - ИСКОРИШЋАВА

* Уочи поласка на европску турнеју рекао: „Ми плаћамо баш превише, а они крајње премало, али средићемо то и све земље ће бити срећне

* „Имам NATO, имам Велику Британију која је некако у превирању и имам Путина. Искрено, Путин би могао бити најлакши од свих, ко би рекао

         ДОНАЛД Трамп је уочи почетка самита NATO (у Бриселу 11. и 12. јула) поручио земљама-савезницама да ће Сједињеним Државама морати да компензују издатке које имају за њихову одбрану.

         Преко твита написаног у авиону, за време лета за Брисел, поручио им је:

         „Многе земље које ћемо ми, према очекивањима, и даље штитити, далеко су од предвиђених издвајања за одбрану од два одсто свог БДП, а и са оним што издвајају касне годинама. Хоће ли оне све то надокнадити Сједињеним Државама?“

         Амерички председник је уочи полетања за Брисел изјавио да би од његових предстојећих састанака у Европи можда најлакши могао бити с председником Русије Владимиром Путином.

         "Имам NATO, имам Велику Британију која је некако у превирању и имам Путина. Искрено, Путин би могао бити најлакши од свих, ко би рекао", рекао је Трамп новинарима испред Беле куће уочи поласка за Европу.

         Оценио је да NATO не поступа поштено према САД, али је изразио наду да ће нешто бити урађено по том питању.

         "Ми плаћамо баш превише, а они крајње премало, али средићемо то и све земље ће бити срећне", рекао је Трамп.

         Одговарајући на критике председника Европског савета Доналда Туска, који је навео да Трамп "критикује Европу скоро свакодневно", он је рекао да Европска унија искоришћава САД.

         Трамп је нагласио да "тренутно не може да каже" да ли је Путин пријатељ или непријатељ.

         "Мислим да је слагање с Русијом, слагање с Кином и слагање с другима добра ствар, а не лоша ствар", поновио је своју омиљену тврдњу.

         Трамп је одао признање, како је рекао свом пријатељу Борису Џонсону, дојучерашњем британском шефу дипломатије који је јуче поднео оставку због неслагања с плановима за Брегзит британске премијерке Терезе Меј.

        "Борис Џонсон је мој пријатељ, био је врло љубазан према мени", рекао је Трамп у Белој кући пред полазак на европску турнеју.

         Трамп у петак иде у Велику Британију да се састане с Терезом Меј, а за 16. јул у Хелсинкију је заказан састанак с руским председником Владимиром Путином.

         "Ценим Бориса Џонсона, увек сам га ценио. Много ме је подржавао. Можда ћу разговарати с њим кад будем тамо ", рекао је Трамп.


 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари