„Суђење Трампу“ у Сенату САД водиће председник Врховног суда САД Џон Робертс

УЛОГУ ТУЖИОЦА ИГРАЋЕ ПРЕДСТАВНИЧКИ ДОМ, А ПОРОТЕ – ЦЕО СЕНАТОРСКИ САСТАВ

* Демократа Бен Реј ЛУХАС рекао је да се нико од конгресмена није борио за свој мандат да би гласао за импичмент, али да ће он то учинити јер би толерисање Трампове злоупотребе власти значило „одрећи се дате заклетве“

* Републиканац Том КОУЛ био на потпуно супротној позицији: „Ја сам против овог ограниченог и непоштеног процеса. Наравно, против сам и импичмента“

* Спикер Представничког дома – демократкиња Ненси Пелоси – дошла је на седницу у црној хаљини са великим златним брошем у облику орла. Била је кратка: „Трагично је што је председник својим чињењем импичмент учинио неопходним. Он нам није оставио други избор“

* Исход `суђења`  је лако предвидети јер је сенатора укупно 100, а 53-ца су републиканци. За импичмент је потребна двотрећинска већина а демократе немају ни просту

________________________________________________________________________

        У ДОЊЕМ дому Конгреса САД – Представничком дому у којем демократе имају већину – одржана је шесточасовна расправа о импичменту (опозиву) Доналда Трампа.

        Председника САД демократе оптужују за злоупотребу власти и ометање импичмент-истраге у надлежним комитетима Представничког дома.

        Демократе су удариле на Трампа 24-ог- септембра, оптуживши шефа државе је у јулском телефонском разговору са председником Украјине, Владимиром Зеленским, покушао да ту земљу увуче као актера у наредне амеречке председничке изборе. Тако што је наводно стављао до знања Зеленском да да неће добити 400 милиона војен помоћи САД  ако не отвори истрагу о украјинским пословима бившег потпредседника САД Џоа Бајдена и његовог сина.

        Демократе – како се и очекивало – подржавају обе тачке оптужнице против Трампа.

        Један од њих - Бен Реј Лухас – рекао је да се нико од конгресмена није борио за свој мандат да би гласао за импичмент, али да ће он то учинити јер би толерисање Трампове злоупотребе власти значило „одрећи се дате заклетве“.

        Још театралнији био је демократа Џо Кенеди који се са говорнице обратио својој деци:

        „Драга Ели и Џејмсе, ви ћете о овоме што се данас дешава читати у уџбеницима историје. Ја ћу данас гласати за импичмент председника САД. Желим да знате зашто“.

        У наставку је изложио оптужбе против Трампа које се ни по чему не разликују од онога што о њима мисле остале демокраате.

        Републиканац Том Коул био је – такође очекивано – на потпуно супротној позицији:

        „Ја сам против овог ограниченог и непоштеног процеса. Наравно, против сам и импичмента“.

        Остали републиканци су једнако одлучно иступили против импичмента, назвавши изругивањем предлог демократа да се још неки сведоци саслушају тек након гласања о импичменту.

        У дворани је стално присутно тек неколико десетина од 434 конгресмена.

        Спикер Представничког дома – демократкиња Ненси Пелоси – дошла је на седницу у црној хаљини са великим златним брошем у облику орла.

        Она је била кратка: „Трагично је што је председник својим чињењем импичмент учинио неопходним. Он нам није оставио други избор“.

        Међу посматрачима заседања су и две жене обучене у црвено. Своја лица обојиле су у бело, а руке поставиле тако као да се моле.

        Лидер републиканацау Сенату Мич Мекконел изјавио је да неће одобрити позивање нових сведока. То је био директан одговор сенатском вођи демократа Чаку Шумеру који је најавио да ће тражити позивање четири сведока, међу њима и бившег Трамповог помоћника за националну безбедност Џона Болтона и вд шефа апарата Беле куће Мика Малвејнија.

        Завршни, сенатски део импичмент-процедуре имаће форму суђења. Представнички дом ће бити у улози тужиоца против Трампа, улогу судије играће председник Врховног суда САД Џон Робертс, а улогу пороте – цео састав Сената САД.

        Исход је лако предвидети јер је сенатора укупно 100, а 53-ца су републиканци.

        За импичмент је потребна двотрећинска већина а демократе немају ни просту.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари