Судија-демократа из Њујорка решио да Трамп мора своје пореске пријаве доставити тужиоцу

У ТОКУ ЈЕ РЕВИЗИЈА ПРВОСТЕПЕНЕ ПРЕСУДЕ ЈЕР ПРЕДСЕДНИК САД ТВРДИ ДА ГА ШТИТИ ИМУНИТЕТ

Судија Виктор Мореро

         АМЕРИЧКИ федерални суд одлучио је данас да председник САД Доналд Трамп не може да блокира достављање својих пореских података позивањем на имунитет, али је апелациони суд за сада одложио примену те пресуде.

        Трампове пореске податке затражио је њујоршки тужилац Сајрус Венс Јуниор у оквиру истраге исплате новца ради ћутања двема женама које тврде да су имале аферу с председником САД.

        Венс је тражио достављање Трампових личних и корпоративних пореских пријава од 2011. до 2018. године.

        Пошто Трамп те податке не жели да достави тужилаштву, судија Виктор Мареро пресудио је да председник САД нема право да се противи захтеву тужилаштва и навео да је његова тврдња да ужива имунитет од свих кривичних истрага у супротности с Уставом.

        Адвокати америчког председника одмах су упутили жалбу апелационом суду који је одлучио да Марерова пресуда не буде спроведена до окончања поступка њене ревизије.

        Трампови адвокати су навели да је истрага коју води демократа Венс политички мотивисана и да захтев за достављање његових пореских података треба да буде стопиран јер је он имун од било какве кривичне истраге док обавља функцију председника.

        Трамп је захтев њујоршког тужилаштва прокоментарисао на Твитеру, написавши да су "радикално леве демократе изгубиле на свим фронтовима" и да сада врше притисак на тужиоце из својих редова.

        "Таква ствар се никада раније није догодила. Ни близу", навео је Трамп.

        Кривична истрага у Њујорку одвија се у време када је Трамп суочен с поступком опозива који су у Конгресу САД покренуле демократе.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари