Сједињене Државе у септембру могу доћи у ситуацију да не могу да отплаћују све дугове

ФИНИСТАР ФИНАНСИЈА СТИВЕН МНУЧИН НА `ВИСОК РИЗИК ДЕФОЛТА` УПОЗОРИО ЈОШ У МАЈУ

* У последњем извештају буџетске управе Конгреса САД наводи се да је дефицит буџета за 9 месеци (од октобра 2018.) достигао 746 милијарди долара, а да ће до децембра достићи трилион

* Центар двопартијске политике позвао Конгрес САД да се најхитније позабави „експлозивном ситуацијом“.  Са предлогом да пре одласка на колективни одмог (од 26. јула) дозволи ново подизање `плафона` државног дуга (већ је премашио 22 трилиона долара) јер је то једини начин да САД избегну дефолт

* Амерички финансијски стручњак Дејвид Вокер тврди да Вашингтон смишљено лаже о ниву задужености САД јер је њихов стварни дуг већи од 65 трилиона долара

______________________________________________________________________

         ВАШИНГТОНСКИ Центар двопартијске политике (BPC) објавио је да је „веом велики ризик да Сједињене Државе доживе дефолт већ почетком септембра“.

         Навео је да је министар финансија САД, Стивен Мнучин, Сенат САД  упозорио „још у мају“.

         Експерти који раде за ВРС упозоравају да се ституација убрзано погоршава зато што су трошкови федералног буџета постали неподношљиви и даље расту док је пораст државних прихода „сразмерно мали“.

         У последњем извештају буџетске управе Конгреса САД наводи се да је дефицит буџета за 9 месеци (од октобра 2018.) достигао 746 милијарди долара, а да ће до децембра достићи трилион.

         У том периоду су буџетски расходи – у поређењу истим кварталима претходне финансијске године – били верћи за 208 милијарди долара, а приходи – само за69 милијарди.

         Ово зуначи да се амерички буџет три пута брже празни него што се пуни.

         Министарство финансија у првој половини септембра мора држаоцима америчких државних обвезница исплатити огромне суме, а новца за све то – нема.        

         Решење је да Мнучин емитује нове државне обвезнице и да новцем од њих плати приспеле обавезе. Упркос томе што је државни дуг САД почетком марта премашио 22 трилиона долара. Међутим, руке му везују законска ограничења за даље повећавање државног дуга.       

         BPC је позвала Конгрес САД да се најхитније позабави „експлозивном ситуацијом“.  Са предлогом да пре одласка на колективни одмог (од 26. јула) дозволи ново подизање `плафона` државног дуга јер је то једини начин да САД избегну дефолт.        

         Уколико не дође до подизања `плафона` - Министарство финансија САД мораће да објави да није у стању да сервисира део дугова, а то може довести и до обарања државног кредитног рејтинга.

         Да подсетимо: амерички финансијски стручњак Дејвид Вокер тврди да Вашингтон смишљено лаже о ниву задужености САД јер је њихов стварни дуг већи од 65 трилиона долара.   

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари