САД стартују са својим новим-старим програмом „супротстављања малигном утицају Кремља“

МАРК ГРИН: ПОМАГАЋЕМО ЗЕМЉАМА ПРОТИВ КОЈИХ ЈЕ РУСКИ УТИЦАЈ УСМЕРЕН

* Тежиште деловања биће у самој Русији, на простору бившег СССР и у земљама Варшавског пакта, али и шире јер се у програму наглашава: „САД одавно сматрају да је јака и просперитетна Европа од животне важности за америчке стратешке интересе. Влада Русије и њени људи од поверења настоје да ослабе утицај САД у свету и да нас одвоје од савезника и партнера“

* ФАКТИ: USAID је једна од ударних игала америчке спољне политике која је уништавала Србију и до 1999-те и потом, која је разбила и окупирала Авганистан и Ирак, која је покушала и да разори и покори Сирију... Којој су демократски лидери-реформатори Мило Ђукановић и Зоран Заев. Која – после Срба – отпорашима усрећује све народе и земље које Вашингтон узме на нишан

______________________________________________________________________

         АМЕРИЧКА агенција за међународну помоћ - USAID – објвила је да стартује њен програм Countering Malign Kremlin Influence – Сопротстављање малигном утицају Кремља.

         У тексту програма се наглашава да је усклађен са

стратегијом националне  безбедности и мисијом USAID да помаже владама и цивилном сектору земаља-партнера.

         Посебно се наглашава: „САД одавно сматрају да је јака и просперитетна Европа од животне важности за америчке стратешке интересе. Влада Русије и њени људи од поверења настоје да ослабе утицај САД у свету и да нас одвоје од савезника и партнера“.

         Американци имају амбицију да се против малигног утицаја Кремља боре улагањем у економску и демократску одрживост и стабилност „циљаних земаља“.

         Нови-стари амерички програм представио је директор USAID Марк Грин који је притом рекао:

         „Концепција... одговара на изазове повезане са негативним утицајем Кремља. Зато ћемо помагати земљама против којих је тај утицај усмерен д постану и економски и демократски јаче и отпорније“.    

         USAID  ће штитити земље-партнере од руских дезинформација и помагати им да постану независне од руске енергетике (нафте и гаса).

Марк Грин

         Истовремено ће иховим лидерима-реформаторима обезбеђивати `инструменте` за успешније владање, укључујући „структуре цивилног друштва чији задатак ће бити борба против корупције унутар власти.

         У концепцију и програм је, наравно, уграђена и патентирана „подршка независним медијима“.

         Помоћник директора европског бироа USAID Брок Берман открио је: Идеје слободе и демократије подржаваћемо не само у Русији, него и на целом постсовјетском простору и бившим државама Варшавског пакта. Грађани Русије треба да знају да су Сједињене Државе пријатељ, а не непријатељ њихове земље. USAID ће подржавцати оне у Русији који траже истину и правду. Ми ћемо чинити све да олигархији око Путина буде тешко да сакрије своје незаконито стечене капитале и активе“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари