Падају акције на Волстриту упркос примирју у трговинском рату са Кином

АМЕРИЧКИ ЛИДЕР ПРВИ ПУТ ПОМЕНУО МОГУЋНОСТ ПРОДУЖЕЊА `ПРИМИРЈА` ДО 1. МАРТА

         УЗНЕМИРЕНОСТ је у уторак било обележје лошег дана на Волстриту због "примирја у трговинском рату" Пекинг-Вашингтон и сигнала да је могуће трајније успоравање америчког привредног раста.

         На затварању Њујоршке берзе водећи индекс Волстрита, "Дау Џонс индастриал авериџ", изгубио је 3,10 одсто и пао на 25.027,07 поена што му је један од најгорих резултата у последњих годину дана.

         Индекс "Насдак", махом на основу деоница технолошких фирми, пао је за чак 3,80 одсто, на 7.158,43 поена.

         Шири индекс "С и П 500" пао је за 3,24 процента, на 2.700,06 поена.

         После проглашења трговинског "примирја" од 90 дана између Пекинга и Вашингтона, "људи почињу да сецирају детаље и схватају да ће бити тешко постићи коначни договор у том року", рекао је Нејт Тофт из "Манулајф АМ".

         Лично је амерички председник пожурио да похвали своје преговарачке вештине, и у понедељак објавио "велики корак напред" у односима са својим кинеским партнером, али је био обазривији у уторак о шансама за успех преговора.

          Први пут, Доналд Трамп је поменуо могућност продужења "примирја" до 1. марта, пре но што повећа царинске дажбине са 10 на 25 одсто на увезене кинеске производе вредности 200 милијарди долара.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари