Јака струја у Конгресу САД врши притисак на Трампа да уведе санкције Турској

СЕНАТОР МАРК РУБИО: НЕ БУДЕ ЛИ САНКЦИЈА ТУРСКОЈ – НИКО СЕ ВИШЕ НЕЋЕ ОБАЗИРАТИ НА ЗАХТЕВЕ САД

* И Републиканска партија и Доналд Трамп поднели тужбе против Калифорније због закона који кандидате за председника САД обавезује да објаве податке о плаћању пореза

_______________________________________________________________

        ДОНАЛД Трамп поднео је тужбу против америчке државе Калифорније због усвајања закона, којим се од председничких кандидата захтева да објаве податке о плаћању пореза на приходе.

        У тужби коју су у федералном суду у Сакременту поднели Трампови адвокати, наводи се да је нови статут, који је прошле седмице додат закону, неуставан зато што доноси нова незаконита правила о томе ко може да се кандидује за председничке изборе.

        У тужби се наводи и да нови закон представља "огољени политички напад" на Трампа.

        Републиканска партија је у уторак поднела сличну тужбу против државе Калифорније, наводи Ројтерс.

        Новим законом је предвиђено да председнички кандидати објаве своје податке о порезима на приходе за последњих пет година како би могли да се кандидују у Калифорнији, најмногољуднијој држави у САД.

        Нема, међутим, Трамп проблем само са либералном Калифорнијом већ и са Конгресом САД преко којег му дубока држава од првог дана уласка у Белу кућу сужава маневарски простор и избија му спољну политику из руку.

        Сада конгресмени-демократе – уз помоћ дела републиканаца – прете редседнику САД да ће га натерати да Турској уведе санкције због руских зенитних ракетних система С-400 – ако бела кућа сама не уведе Анкари „потребна ограничења“.

        Прете да ће против Турске искористити одредбе Закона о парирању противницима Америке помоћу санкција“ (CAATSA).

        Поврх свега, сенатори Џин Шахин и Џејмс Ланкфорд траже да увођење санкција Турској буде услов за гласање за војни буџет САД за наредну финансијску годину.

        Сенатор-републиканац Марк Рубио чак је категоричан: „Ако не уведемо санкције Турској – више се нико неће обазирати на захтеве Сједињених Држава“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари