Болтон признао да САД плаше кинеске ракете средњег и малог домета

ВАШИНГТОН ДОСАД УПОРНО ТВРДИО ДА ЈЕ ИЗ СПОРАЗУМА О ТОМ ОРУЖЈУ ИСТУПИО ЗБОГ РУСИЈЕ   

* Трампов помоћник за националну безбедност на конференцији у Перуу о венецуели дио прилично директан: „Кина је повећала своје оружане снаге. Кина има већ за употребу приправних на хиљаде ракета средњег и малог домета. Она представља претњу. Желимо да заштитимо своје истурене јединице и своје савезнике. Нама је потребна посебна и продубљена дискусија о томе у ком смеру се креће Кина“

___________________________________________________________________

        ЗВАНИЧНИ Вашингтон свих последњих месеци је упорно оптуживао Русију да је крива што САД морају – иако то наводно не желе – морају да иступе из љмеричко-совјетског споразума о ракетама средњег и малог домета. Москва је то једнако упорно и одлучно побијала, а Џон Болтон јој је управо дао за право.

        Помоћник Доналда Трампа за националну безбедност изјавио је у Перуу, где присуствује регионалној конференцији посвећеној ситуацији у Венецуели, да су Сједињене Државе одлучиле да из поменутог споразума из 1987-ме иступе „поред осталог и због Кине“.

        Међутим, ово „поред остаслог“ могао је слободно изоставити.

        „Министар одбране САД, Марк Еспер, рекао је ових дана да смо спремни да ракете средњег и малог домета разместимо по источној и југоисточној Азији. То је зато – нагласио је Болтон - што Кина има већ за употребу приправних на хиљаде таквих ракета!“

        Помоћник председника САД у наставку је на исту тему рекао:

        „Кинези нису били потписници тог Споразума, па их он није ни на шта обавезивао. Зато су са ракетама средњег и малог домета могли да чине шта су хтели. То је један од разлога што је председник Трамп одлучио да иступоимо из споразума о тим ракетама“.

        Додао је да Вашингтон „само покушава да осигура безбедност својим савезницима и својим истуреним јединицама и да Пентагон зато разматра могућност постављања таквих ракета на одређеним тачкама Азијског-пацифичког региона:

        „Желимо да заштитимо своје снаге у том региону и своје савезнике Јужну Кореју и Јапан“ – открио је Болтон. Још је додао:

        „Кина је повећала своје оружане снаге. Она представља претњу. Нама је потребна посебна и пробубљена дискусија о томе у ком смеру се креће Кина“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари